Het is geen optie om van het leegstaande zwembad De Hoevert woningen te maken. Foto: Karin van der Velden

Het is geen optie om van het leegstaande zwembad De Hoevert woningen te maken. Foto: Karin van der Velden

Stopt vleermuis sloop De Hoevert?

DIDAM - In de Kerkstraat, waar nu nog zwembad De Hoevert en de Aldi een plekje hebben, gaat de komende jaren veel veranderen. Met inspraak van de buurt is een plan voor herontwikkeling van het gebied gemaakt. De mogelijke aanwezigheid van een vleermuis lijkt nu de sloop van het zwembad tegen te houden.

Door Karin van der Velden

Wethouder Walter Gerritsen moet er zelf wel een beetje om lachen: "In het zwembad zit een gleuf waar een vleermuis in zou kunnen zitten. Of die vleermuis er ook werkelijk zit, weten we dus niet zeker. Niemand mag kijken omdat je de winterslaap van de vleermuis dan zou kunnen verstoren." Buurtbewoners zien het zwembad graag snel verdwijnen. Het gebouw verloedert, dus het zou fijn zijn als er doorgepakt kan worden. Er is onderzocht of van het zwembad woningen gemaakt kunnen worden, maar dat blijkt een onmogelijke optie. Daarvoor is het gebouw niet geschikt.
De vleermuis die nu misschien onderdak heeft in De Hoevert, is in oktober aan de winterslaap begonnen, die pas in april eindigt. Een camera ophangen die signaleert of de vleermuis in- en uitvliegt, is dus geen optie. Als in het voorjaar blijkt dat er inderdaad een vleermuis zit, moet die eerst worden weggelokt.

Breed draagvlak voor dezelfde optie
Er gaat veel gebeuren in het gebied dat grofweg loopt van de parkeerplaats van het zwembad tot en met Kerkstraat 32a. De supermarkt wordt verplaatst, andere winkels die er nu zitten zullen moeten verhuizen of stoppen. "Met die ondernemers is al gesproken", vertelt Gerritsen. "Als er een goed alternatief komt, hebben zij op zich geen bezwaren." In de buurt is informatie opgehaald over de wensen die de huidige bewoners hebben. De wensen lopen weliswaar uiteen, maar er zijn veel overeenkomsten: Geen hoogbouw, gevarieerde woningen en vooral veel groen. Drie opties werden teruggelegd bij de buurtbewoners. Er was een duidelijke voorkeur voor een opzet met twee appartementencomplexen en verschillende typen woningen, met veel meer groen dan er nu is en op verschillende plekken opvang van water. Een van de appartementen is gepland op de plek waar nu het kantoor van Plavei zit, het tweede kan dan aan de andere kant gebouwd worden, waar nu het zwembad nog staat.
Andere opties hadden meer appartementencomplexen of juist helemaal geen appartementencomplexen. De hoogte van de appartementencomplexen is nog niet bepaald.

Hoe nu verder?
De opties worden nu als visiestuk aan de gemeenteraad voorgelegd. Gerritsen verwacht dat dit in december gaat gebeuren. Het is nog geen bestemmingsplan. Zodra dat gewijzigd wordt, zal opnieuw de buurt betrokken worden. Als het plan in hoofdlijnen is goedgekeurd door de raad, wordt in januari begonnen met het concreet maken van het plan. Dat betekent onder andere dat vastgesteld wordt welk typen woningen er gebouwd gaan worden. Er komt een combinatie van koop- en huurwoningen, in ieder geval voor jongeren en senioren. Daarbij wordt ook gekeken naar een combinatie van wonen en zorg. De appartementencomplexen worden maximaal vier woonlagen hoog, waarbij de bovenste laag eventueel wat verder terug ligt. Met andere wensen van de bewoners wordt rekening gehouden. Zoals het voorkomen van inkijk en voldoende parkeerplaatsen.

De projectgroep van de gemeente heeft ook voorkeur voor deze optie, die gefaseerd kan worden uitgevoerd.