Theo Helmes tussen de Belgische trekpaarden Tessa (8 jaar) en Brenda (3 jaar), die bij de stichting Belfort in Didam zijn. Foto: Roel Kleinpenning

Theo Helmes tussen de Belgische trekpaarden Tessa (8 jaar) en Brenda (3 jaar), die bij de stichting Belfort in Didam zijn. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Paardendekens wassen voor goed doel

Human Interest

Stokkum – “We vinden het belangrijk om als bedrijf bij te dragen aan de samenleving”, vertelt Theo Helmes van Helmes Leerbewerking. “Daarom hebben mijn vrouw en ik een paar jaar geleden besloten om jaarlijks een bedrag te doneren aan zorgboerderij Stichting Belfjor in Loil. Dit bedrag sparen we bij elkaar met het wassen van paardendekens. Van iedere deken die we wassen, gaat één euro naar Belfjor. Dus als we 500 dekens wassen, is 500 euro voor Belfjor.”

Door: Carla van der Meer

Helmes Leerbewerking heeft eigen industriële wasmachines voor het wassen van onder andere paardendekens, zadeldekjes en beenbeschermers. Binnen Stokkum worden de paardendekens opgehaald en weer teruggebracht. Buiten Stokkum kan dit ook als er voldoende dekens aangeboden worden. 

Goed doel
Belfjor is een kleinschalige zorgboerderij met dagopvang, weekend- en vakantieopvang voor kinderen met een verstandelijke beperking en autistische kinderen. “Als goed doel is de keus op Belfjor gevallen omdat mijn broer twee autistische kinderen heeft”, laat Helmes weten. “Bovendien wilden we een kleinschalig goed doel in eigen land steunen. De overheid ging snoeien in de budgetten in de zorg. Daar willen wij wat in tegemoetkomen. Belfjor heeft een huifkarcentrum en is klant bij ons. Wij hebben hen bijna alles geleverd op het gebied van huifwagen en tuigage. We helpen ze graag met hun zorg voor hun pupillen. Bovendien ben ik een liefhebber van Belgische trekpaarden. Daar moest ik in de crisis mee stoppen. Nu ben ik bij Belfjor als vrijwilliger om te mennen. Dat vind ik heel ontspannend. Het geld dat ik anders voor het mennen zou krijgen, gaat nu ook naar de zorg die Belfjor levert. Dit besteden ze aan spullen die ze nodig hebben voor hun pupillen, bijvoorbeeld die met de rolstoel getild of op bed verschoond moeten worden, of voor een kerstviering met de pupillen.”
Belfjor werkt samen met organisaties als ZoZijn, MEE en Mariëndael. Helmes Leerbewerking levert alles wat met paardensport te maken heeft, tot aan de stalinrichting toe. Sinds januari 2019 is het bedrijf dealer van Ideal Equestrian artikelen voor de mensport. Helmes verkoopt nieuwe paardensportartikelen, maar hij repareert en onderhoudt ze ook. “Ik ga met mijn bus op locatie om bijvoorbeeld tuigage op maat te maken”, laat hij weten. “In de bus heb ik een werkbank, zodat ik diverse werkzaamheden kan uitvoeren. Dat is voor de eigenaar van het paard wel zo makkelijk, want zo hoeft hij niet steeds tuigage op te sturen voordat het passend is.”
“In Montferland zijn er veel mensen met paarden”, zegt Helmes. “De paardenvijgen op straat vormen vaak een ergernis. Dat is simpel op te lossen met een vijgenopvangzak. Als het paard tijdens het rijden zijn behoefte doet, wordt dit opgevangen in de zak. De ruiter of menner kan deze na de rit legen bij de stal. Als een biologisch afbreekbare kunststof zak gebruikt wordt, kan deze met inhoud zo op de composthoop. We gebruiken ze zelf ook om te laten zien dat dit werkt. Enkel jaren geleden hebben we twaalf vijgenopvangzakken geleverd aan Belfjor omdat meerdere van hun opdrachtgevers aangaven dat er geen paardenvijgen meer op straat achtergelaten mochten worden. Ook de trailer blijft tijdens transport schoon met de opvangzak. Met de zakken kunnen ruiters en menners toch hun geliefde hobby blijven uitoefenen. Ik kom op locatie om uit te leggen hoe de zakken werken. De zakken zijn van goede kwaliteit. Ze worden in België geproduceerd.”


helmesleerbewerking.nl