Drie Didamse meiden doen mee aan Miss Teen of Gelderland Op de foto Simone en Lynn, Jadey was er even niet bij. Foto: Karin van der Velden

Drie Didamse meiden doen mee aan Miss Teen of Gelderland Op de foto Simone en Lynn, Jadey was er even niet bij. Foto: Karin van der Velden

Drie Diemse schonen in finale Miss Gelderland

Human Interest

DIDAM - Dat er van de twintig finalisten van Miss Teen of Gelderland drie uit Didam komen, is wel heel bijzonder. Lynn (15), Jadey (16) en Simone (18) waren ook verrast om elkaar tegen te komen bij de eerste casting. In aanloop naar de finale trekken de dames nu samen op.

Wie mee wil doen aan de verkiezing Miss Teen of Gelderland stuurt foto’s en gegevens naar de organisatie. Er worden geen eisen als lengte of maten gesteld. Bij Miss Beauty of the Netherlands gaat het om uitstraling, maar ook om een goed stel hersens en maatschappelijke betrokkenheid. 

Finalisten
Voor de Miss Teen verkiezing waren zestig meiden uitgenodigd voor de casting. Van die zestig zijn er nu twintig door. Behalve de drie finalisten waren er trouwens nog meer Didamse deelnemers. Lynn, Jadey en Simone wisten van elkaar niet dat ze meededen, maar ze kenden elkaar wel van naam en gezicht: “Gewoon via via omdat je elkaar in Didam tegenkomt.”
Voor de eerste casting in Apeldoorn moesten alle deelnemers drie sets kleding meenemen. De eerste ronde was een voorstelronde. Steeds in groepjes van vier. In een pose gaan staan, even vertellen wie je bent en wat je hobby’s zijn.
Voor de tweede ronde moest iedereen zich omkleden in bikini en zich op de rode loper presenteren. In de derde ronde moest een vraag in het Engels worden beantwoord. Uiteindelijk werden de finalisten bekend gemaakt.

Hoe kwam je op het idee om mee te doen?
Lynn: “Ik wilde eigenlijk altijd iets doen met modellenwerk. Daarom heb ik me vorig jaar opgegeven. Eigenlijk had ik de hoop al opgegeven en ik was verrast dat ik een paar maanden geleden een mail kreeg dat ik mocht komen. Ik schrok ervan.”


Simone: “Ik ben al een tijd met foto’s actief op Instagram. Ik vind het echt leuk om fotoshoots te doen. Van een vriendin uit Flevoland hoorde ik dat ze meedeed en toen dacht ik: waarom niet.”
Jadey: “Sinds mijn vijfde heb ik modellenwerk gedaan. Nu heb ik daar helaas de lengte niet meer voor. Daarom leek het me leuk om mee te doen aan een missverkiezing. Ik had me twee jaar geleden al opgegeven, maar toen kwam corona. Dit jaar kreeg ik een mailtje of ik me opnieuw wilde opgeven. “

Wat doe je nu en wat is je toekomstdroom?
Lynn: “Ik doe VMBO in Zevenaar, zit in het laatste jaar. Volgend jaar wil ik graag naar het MBO in Doetinchem voor de opleiding Onderwijsassistent. Modellenwerk is wel een droom, maar ik zou het ook leuk vinden om kinderpsycholoog te worden.”
Simone: “Ik volg de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker in Doetinchem. Modellenwerk zou ik leuk vinden, maar ik weet niet of ik die wereld wel leuk vind. Misschien doe ik nog een HBO-opleiding. Ik wil eerst jong zijn en dan pas kijken wat ik echt wil doen. Ik ben nu actief op Instagram, het lijkt me ook leuk om influencer te zijn.”
Jadey: “Ik zit in HAVO4 en wil daarna de opleiding luchtvaartdienstverlener in Arnhem doen. Ik kom net terug uit Milaan en nu ik voor het eerst gevlogen heb, weet ik zeker dat stewardess worden echt iets voor mij is.”

Wat zijn je hobby’s?
Lynn: “Ik heb niet echt een hobby, maar ik doe graag dingen met mijn vriendinnen. Winkelen of een film kijken bijvoorbeeld.”
Simone: “Ik duik en rij paard. Het duiken was al een hobby van mijn vader, hij is duikinstructeur. Met mijn moeder heb ik de hobby paardrijden gemeen.”
Jadey: “Ondanks dat ik er niet zo goed in ben, hou ik erg van dansen.”

Welke vraag moest je in het Engels beantwoorden?
Lynn: “Wat ik het mooiste aan mezelf vond. Het antwoord was: mijn haar.”
Simone: “Ik was heel blij met de vraag: Welke celebrity vind je het leukst. Ik ben helemaal fan van Ariana Grande. Daar raak ik niet over uitgepraat.
Jadey: “Mij werd gevraagd wat voor dier ik zou willen zijn. Het antwoord was makkelijk: een kat, het is echt mijn lievelingsdier. Ik heb er zelf vijf.”

De weg naar de finale
De finale is op 26 februari in de Hanzehal in Zutphen. De winnares van Miss Teen of Gelderland mag uiteindelijk door naar de landelijke finale. In aanloop daarna toe wordt er getraind. Hoe doe je een fotoshoot en hoe loop je mooi op hoge hakken over de catwalk. Het is belangrijk dat de deelnemers intussen actief zijn op social media. Vertellen wie ze zijn en wat ze bezig houdt.

Goede doel
De finalisten moeten zich ook inzetten voor het goede doel. Lynn, Simone en Jadey trekken hier samen op. Ze steunen de Linda Foundation en zamelen geld in voor alleenstaande ouders, gezinnen met weinig geld. Dat doen ze onder andere door samen koekjes te bakken en die te verkopen.

De concurrentie
De drie meiden zijn er duidelijk over, ze voelen niet echt concurrentie. Lynn vindt het meedoen is een leuke ervaring. Voor Simone maakt het niet uit wie er wint: “Het voelt echt alsof iedereen al een plek veroverd heeft.”
Jadey is heel benieuwd hoe ze later op dit avontuur zal terugkijken: “Wat heeft het met me gedaan?” Er is nog steeds contact met de andere deelnemers uit Didam, die niet zijn doorgegaan.
Simone heeft haar rijbewijs al en de twee anderen rijden met haar mee naar de activiteiten die nu georganiseerd worden.  Simone vult nog even aan: “Ik hoop wel op een overwinning voor Didam!”

Stemmen
Stemmen op een van de drie Didamse kandidaten kan met een SMS naar 3010: Poll Gelderland en dan de naam: Lynn K, Simone of Jadey. De kosten van een SMS zijn 1,10 euro. Alle deelnemers staan op de website:


missbeautynetherlands.com