Gerhard Naves (Huurdersvereniging De Sleutel), Walter Gerritsen (wethouder gemeente Montferland) en Arjan ter Bogt (directeur-bestuurder Plavei). Foto: PR

Gerhard Naves (Huurdersvereniging De Sleutel), Walter Gerritsen (wethouder gemeente Montferland) en Arjan ter Bogt (directeur-bestuurder Plavei). Foto: PR

PR

Meer huurwoningen en extra slaagkans voor jongeren

MONTFERLAND - Woningcorporatie Plavei, gemeente Montferland en Huurdersvereniging De Sleutel hebben prestatieafspraken voor 2022 gemaakt. Deze afspraken gaan over de sociale volkshuisvesting in de gemeente Montferland. 

In de prestatieafspraken staan afspraken die huurders die een sociale huurwoning huren, direct raken. Zoals beschikbaarheid, betaalbare huurwoningen en duurzame plannen.
Op woensdag 15 december zetten de drie partijen een handtekening onder de afspraken.
In 2021 is er gezamenlijk veel bereikt. Er is wederom intensief samengewerkt bij de wijkvernieuwing van de Bloemenbuurt in Didam. De wijkvernieuwing is in volle gang; het overgrote deel van de woningen is inmiddels gerenoveerd en de eerste nieuwe woningen staan in de steigers. Deze zijn in 2022 klaar.
Ook hebben de partijen het voor elkaar gekregen dat er een warmtenet in de Bloemenbuurt wordt gelegd. Dit warmtenet wordt aangelegd voor 222 woningen in de Bloemenbuurt. Er wordt gekeken of dit warmtenet doorgelegd kan worden voor de Molenwijk in Didam.
In 2021 is er gezamenlijk gewerkt aan een toekomstvisie voor 's-Heerenberg-Oost.

Afspraken voor 2022
Met de oplopende druk op de woningmarkt en op basis van de nieuwste bevolkingsprognoses is extra nieuwbouw noodzakelijk. De partijen maken werk van het toevoegen van nieuwe sociale huurwoningen en de vernieuwing en transformatie van de bestaande woningvoorraad. Bij nieuwe uitbreidingslocaties wordt 25 procent van de woningen voor sociale huurwoningen gereserveerd. Belangrijk is dat de woningen betaalbaar zijn én blijven voor de doelgroep. Duurzaam bouwen is en blijft uitgangspunt. Energieneutraal is het uitgangspunt bij renovatie en nieuwbouw.
Ook in 2022 worden extra maatregelen genomen om de slaagkans voor jongeren tot 28 jaar op de woningmarkt te verbeteren. Zo wordt 13 tot 17 procent van de woningen van Plavei via loting aangeboden, waardoor iedereen evenveel kans heeft, worden woningen met voorrang aan jongeren aangeboden en levert Plavei in 2022 vijf starterswoningen voor jongeren. De verhuur van deze woningen start in januari.
Om ervoor te zorgen dat er meer doorstroming plaatsvindt, gaat Plavei in 2022 onderzoeken hoe zij meer doorstroming op gang kunnen brengen. Een voorbeeld hiervoor is het aanbieden van de nieuwbouwappartementen in de Bloemenbuurt aan lokaal woningzoekenden.

Daklozen
Ook in 2022 blijft Plavei aandacht houden voor doelgroepen die zelfstandig minder makkelijk een woning kunnen vinden, of hulp nodig hebben bij het wonen naar behoeften. Plavei werkt onder andere mee aan de pilot Housing First om thuis- daklozen een plaats te geven in de samenleving.
De prestatieafspraken zijn vanaf 15 december te lezen op de websites van de drie partijen.