Maximale capaciteit op het elektriciteitsnet van A18 Bedrijvenpark in Doetinchem bereikt

Maximale capaciteit op het elektriciteitsnet van A18 Bedrijvenpark in Doetinchem bereikt

DOETINCHEM/WEHL - In navolging van andere gebieden in Nederland heeft het elektriciteitsnet in de regio Doetinchem en Wehl de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit. Netbeheerder Liander werkt hard aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en het ontwikkelen van oplossingen om meer capaciteit te creĆ«ren. Pas dan kan de netbeheerder grootverbruikers van elektriciteit - zoals ondernemers op A18 Bedrijvenpark - die zich hier willen vestigen of meer elektriciteit willen, in hun vraag voorzien.  

Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. Dit is echter niet ontworpen voor de snelle ontwikkelingen die nu plaatsvinden. De schaarste op het net is het gevolg van de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit, waardoor het letterlijk knelt op het elektriciteitsnet. Door deze drukte is ook de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet in een deel van de gemeente Doetinchem bereikt. Naast A18 Bedrijvenpark worden ook het centrum van Wehl en het buitengebied geraakt.
In de Achterhoek knelt het elektriciteitsnet zowel voor het leveren als terugleveren van elektriciteit. De grote vraag naar elektriciteit wordt vooral veroorzaakt door de economische groei in de regio waardoor bedrijven sneller hun activiteiten uitbreiden of ondernemers nieuwe activiteiten starten. Daarbij vragen ondernemers soms wel tot vijf keer meer elektriciteit dan een paar jaar geleden. Voor terugleveren van groene stroom zien we met name een groei in zonnepanelen op bedrijfsdaken. Daar is het elektriciteitsnet niet voor ontworpen. De energievraag in de Achterhoek is van oudsher laag, omdat het een dunbevolkt buitengebied betreft. Dit betekent dat het energienet in deze omgeving uit dunne kabels bestaat, oftewel kabels met minder capaciteit die niet geschikt zijn voor de toenemende energievraag en duurzame opwek. Vooral in het buitengebied is er in het elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit beschikbaar om zonnepanelen op bedrijfs- en agrarische daken aan te sluiten.
Nu de maximale capaciteit van het lokale elektriciteitsnet bereikt is, moet dit worden uitgebreid. Liander gaat hiervoor het middenspanningsnet versterken en uitbreiden. Deze uitbreiding is afhankelijk van de uitbreiding van elektriciteitsstation Doetinchem die op zijn vroegst in 2025 is gerealiseerd.