Liesbeth van der Nolle (vooraan), Bea Margriet van den Boom en Willy du Plessis zitten graag aan de leestafel in de bieb in ’s-Heerenberg. Foto: Josée Gruwel
Liesbeth van der Nolle (vooraan), Bea Margriet van den Boom en Willy du Plessis zitten graag aan de leestafel in de bieb in ’s-Heerenberg. Foto: Josée Gruwel

‘Naar de bibliotheek is bijna elke dag ons uitje'

’s-HEERENBERG – Voor het eerst mogen bibliotheken tijdens de lockdown open blijven. Hun dienstverlening blijkt van essentieel belang voor de samenleving. Petra Klop, manager bij Bibliotheek Montferland: “Terecht, we doen hartstikke veel werk voor de mensen in ons werkgebied. Eindelijk werden we, zelfs twee keer, genoemd in een persconferentie.”

Door Josée Gruwel

Alle bibliotheken in heel Nederland kregen op 9 december van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een slagroomtaart met een QR-code. Op het kaartje erbij stond: ‘Jullie hebben ons enorm geholpen met de ondersteuning van het coronatoegangsbewijs. Wij zijn jullie hier erg dankbaar voor. Ook krijgen we positieve signalen over jullie dienstverlening, een compliment aan jullie allen. Ga zo door!’ Klop: “Dat voelde wel goed!”
De taart bleek de opmaat tot erkenning van het essentiële belang van de bibliotheken voor de samenleving. In de persconferentie van 18 december kwam de ultieme bevestiging hiervan. In Den Haag was het doorgedrongen dat bibliotheekorganisaties tijdens de coronacrisis voortdurend zoeken naar manieren om zich in te zetten voor de plaatselijke bevolking, om vraag en aanbod voor jong en oud te stroomlijnen. Tijdens lockdowns organiseerden ze de AfhaalBieb, hadden ze oog voor kwetsbare groepen, belden ze oudere leden om te horen of ze voor hen als bieb iets konden betekenen met bijvoorbeeld de boek-aan-huis-service. Voor jongeren organiseerden ze online thuisactiviteiten en challenges.
Waren de bibliotheken open, dan hielpen medewerkers en vrijwilligers iedereen, ook niet-leden, gratis bij praktische – vaak digitale – regelzaken.

Digitale service
Klop: “Sinds juni 2021 bestaat in de bieb het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Daarbij helpen medewerkers je één op één met zaken regelen op internet die de overheid betreffen, zoals belastingen en toeslagen, zorg regelen, studiefinanciering en AOW aanvragen. We denken mee en geven informatie waar je verder mee kunt. We helpen ook bij het installeren van de DigiD app en de CoronaCheck app, het plannen van een vaccinatieafspraak, het verkrijgen van een papieren vaccinatiebewijs en het toevoegen van het vaccinatiebewijs op de CoronaCheck app. Deze hulp is gratis en voor iedereen, ook als je geen lid bent van de bieb.”

Maatregelen iets 
aangescherpt
Klop is blij dat de bibliotheken open blijven. “Ik vreesde met grote vreze, maar was zo blij, ook al blijven de maatregelen die er al waren voor ons van kracht en moesten we alle groepsactiviteiten, zoals het ‘Digitaal café’, schrappen. Maar de één op één hulp, zoals ‘Taalmaatjes’ (waarbij iemand met behulp van een maatje de taal beter leert) en Seniorweb gaan na de kerstvakantie gewoon door.”
Qua bezoekers ziet Tempels nu, met de vakantie en de schoolsluiting, op de locatie in Didam een toename van vooral vaders met kinderen. “Vijf vierkante meter per persoon kunnen we gemakkelijk aan in onze bibliotheek in ’s-Heerenberg en Didam. In ’s-Heerenberg zien we de normale populatie. Grappig is dat we daar geopend zijn tot half zes, maar dat mensen na vijf uur niet meer komen. Kennelijk zit die eindtijd zo in hun hoofd.”

Extra service
Als extra service heeft Bibliotheek Montferland de AfhaalBieb weer nieuw leven ingeblazen. Deze is alleen voor leden die dat willen. “Je kunt online een AfhaalBiebtas bestellen via een speciaal formulier. Daarbij kun je globaal aangeven wat je voorkeuren qua boeken en dvd’s zijn. Wij vullen dan de tas. Die kan daarna op afspraak afgehaald worden of in overleg bezorgd. Je kunt één tas per keer bestellen en krijgt bericht wanneer de tas klaarstaat. ”

Leestafelgenot
Aan de grote leestafel in de bieb in 's-Heerenberg zitten afgelopen vrijdagmiddag Bea Margriet van den Boom, Liesbeth van der Nolle en Willy du Plessis. Ze vinden het geweldig dat de bibliotheken open mogen blijven tijdens de lockdown. Het vertoeven in de bieb ervaren ze als een rustmoment. Ze zitten graag aan de leestafel op de eerste verdieping, waar ook het uitzicht op het landschap rustgevend is. Van den Boom en Du Plessis komen er al jarenlang bijna elke dag om een krantje te lezen. Du Plessis: "Het is mijn uitje. Er zijn gezellige mensen, je kunt over van alles en nog wat praten, helaas nu geen koffie want de horeca zit dicht.” Van den Boom: "Ja, het is gezellig en je ontmoet mensen. Je kunt hier met respect discussiëren met anderen, dat is echt fijn. Je hebt hier een klankbord.” Van der Nolle en Du Plessis beamen dat. "Je kunt hier veilig je mening zeggen, zonder dat die door het dorp gaat zoemen.” Gespreksstof hebben ze genoeg, zeker nu met corona. Ook voor mijmeren is tijd: over het gebouw, de oude school, waar de bieb op termijn uit zal gaan. Ze houden van het sfeervolle pand en de bibliothecaressen waar ze volgens hen enorm mee boffen. Van den Boom: "Ze doen alles voor je!”