Afbeelding

Oekraiens koken, voor Oekraine

Maatschappij

DIDAM - Eigenlijk waren ze een beetje aan het afbouwen. Na vijf jaar kook workshops te hebben georganiseerd in Didam, Zevenaar en Arnhem, vonden Sofia Carbajo en Bruno Oudmayer het welletjes. En met Corona was het toch al niet mogelijk om de workshops te geven.

Maar de situatie in Oekraïne heeft dat afbouwen weer naar de achtergrond verdreven. “Niets doen was eigenlijk geen optie voor ons”, zegt Bruno. “En we hebben al eerder voor een goed doel gekookt, dus waarom niet ook voor Oekraïne?” Sofia en Bruno haken aan bij het initiatief #CookForUkraine, dat een paar weken geleden in Londen gelanceerd werd. Met recepten van de bekende Oekraïense kok Olia Hercules en andere Oekraïense, en Russische supporters, worden mensen aangemoedigd fondsenwerving etentjes te houden, of hun baksels te verkopen en de opbrengst te doneren. Die gaat geheel naar UNICEF, voor projecten met kinderen en families in Oekraïne. “In plaats van een etentje doen wij waar we goed in zijn”, zegt Sofia, “we organiseren gewoon een aantal workshops”.

Voorlopig zijn er drie gepland, op 31 maart, 5 april en 7 april, in de kook studio van het Albertusgebouw in Didam. Sofia: “We zijn druk bezig met het uitzoeken, en het thuis proberen, van de Oekraïense recepten. Heel wat anders dan we normaal gesproken koken, maar erg leuk. Het wordt allemaal weer heel lekker!” Zoals gebruikelijk bij de workshops van Koken In Didam krijgen de deelnemers een aantal in het Nederlands vertaalde recepten, die onder het genot van een drankje in groepjes klaargemaakt worden. Na het koken wordt er gezamenlijk gegeten, en opgeruimd. De recepten zijn niet heel erg moeilijk, en iedereen krijgt ze mee naar huis om thuis nog eens te proberen. Of om je Oekraïense vluchtelingen voor te zetten, natuurlijk!

Deelnemen aan de workshop kan voor €42,50, of meer. Bruno en Sofia betalen de ingrediënten en de drankjes, dus Uw volledige bijdrage gaat naar #CookForUkraine.

Informatie en opgeven op www.kokenindidam.wordpress.com of via bruno.oudmayer@gmail.com

Waar:              Albertusgebouw, Raadhuisstraat 3, Didam

Wanneer:        donderdag 31 maart, dinsdag 5 april en donderdag 7 april, van 18:30 – 21:30