De hoofdrolspeler. Foto: PR
De hoofdrolspeler. Foto: PR PR

Filmtheater Barghse Huus in actie voor Oekraïne

Cultuur

‘s-HEERENBERG - Zaterdag 2 april komt filmtheater Barghse Huus in actie tegen de steeds erger wordende situatie in Oekraïne. Net als in vele andere Nederlandse filmtheaters zal ook in ’s-Heerenberg de film The Guide worden vertoont. 

Een drama dat zich afspeelt in de dertiger jaren tijdens de Sovjet onderdrukking, gemaakt door de Oekraïense filmmaker Oles Sanin. Deze prachtige film werd namens Oekraïne ingezonden als beste Buitenlandse film in 2014 en won op het Odessa International Film Festival de prijzen voor beste acteur en cinematografie. Echter is deze film nog nooit in Nederland uitgebracht. Tot nu. De opbrengst van deze filmavond komt voor 100 procent ten goede aan Giro 555 ten gunste van de Oekraïense bevolking.
The Guide volgt het verhaal van de 10-jarige Peter, een jongen die in de vroege jaren dertig midden in het turbulente Sovjet-Oekraïne leeft. Zijn vader, een Amerikaanse ingenieur, wordt vermoord voor het verkrijgen van geheime documenten over de onderdrukking, die Peter nu verstopt in zijn boek. De jongen vlucht voor de politie met de blinde kobzar (Oekraïense volkszanger) Ivan Kocherga. Ivan doet er alles aan om zijn jonge gids te helpen opgroeien en te overleven met een vriendelijke en heldere ziel die niet zal verharden door wat zijn ogen allemaal hebben gezien. Hij vertelt zijn jonge gids uitgebreide verhalen die hem doen geloven dat er een andere realiteit kan zijn dan wat hij om zich heen ziet. De kijker wordt uitgedaagd om toe te geven dat de blinde kobzar de wereld misschien helderder ziet dan degenen met perfecte ogen.
The Guide is te zien op zaterdag 2 april om 19.30 uur in het Barghse Huus aan de Willem van den Berghstraat 1 in ‘s-Heerenberg. Tickets zijn voor 7,50 euro te bestellen via de website www.barghsehuus.nl of aan de kassa.