Een beeld uit een eerdere editie. Foto: Paaspop Klassiek

Een beeld uit een eerdere editie. Foto: Paaspop Klassiek

Tien jaar Matthäus
Passion in Zieuwent

ZIEUWENT - In 2007 organiseerde Paaspopklassiek voor het eerst een passie van Johann Sebastiaan Bach in de St Werenfriduskerk te Zieuwent. Mogelijk gemaakt door het Paaspopfestival  werd de Johannes Passion van J.S Bach in een volle kerk uitgevoerd. Werd 2008 nog overgeslagen, vanaf 2009 werd sindsdien elk jaar een Passion uitgevoerd. Eerst nog enkele jaren de Johannes Passion, vanaf 2012 werd er overgestapt naar de veel grootser en indrukwekkender Mathäus Passion. 

Door Henri Walterbos

“De Matthäus Passion, in Nederland veel geliefder dan de Johannes Passion, was direct een doorslaand succes,” vertelt dirigent Emile Engel uit Lichtenvoorde. “Deze Passion voor twee koren, twee orkesten, zes solisten en een derde zogenaamd ‘ripiniekoor’ handelt over het lijden en de kruisiging van Christus. Het verhaal wordt aan de hand van het evangelieverhaal van de evangelist Matthäus meeslepend en beeldend uitgevoerd.”

Finale versie
Al dit gegeven werd door componist J.S. Bach (1685- 1750) in het jaar 1728/1729 geschreven, weet Engel. "Hij bewerkte de Passion een aantal malen tot het in 1736 zijn finale versie kreeg. Werd de verhaallijn letterlijk uit de evangelietekst overgenomen, Bach voerde ook eigen teksten en muziek toe. De evangelietekst werd voor de verstaanbaarheid door akkoorden van orgel en cello in het zogenaamde ‘recitatief' ondersteund. Daar waar Christus aan het woord is komen er strijkers bij, als ware het een goddelijk aureool. Bach voegde ook aria's en koorwerken toe. De aria's gezongen door solisten geven de gemoedstoestand in het verhaal weer. Menselijke emoties als verdriet, hoop en verwarring worden door de solisten voor het voetlicht gebracht.”

Pop-elementen
De Matthäus Passion Zieuwent is bijzonder in zijn soort, weet Engel zeker. "Het was de eerste Matthäus ooit die door een popfestival werd gesponsord; vanuit het toenmalige bestuur werden vanaf het begin popelementen als licht en grote beeldschermen ingebracht om een schitterende sfeer in de kerk te creëren. De Matthäus Passion in Zieuwent wordt door mensen uit het hele land bezocht; van Amsterdam, Den Bosch tot Groningen komen bezoekers naar Zieuwent. Vaak komen zij jaarlijks terug.”

Topsolisten
Medewerking wordt verleend door internationale en nationale topsolisten, waaronder bas Peter Arink uit Lievelde. Informatie en tickets via www.paaspopklassiek.nl.

Een beeld uit een eerdere editie van de Zieuwentse Matthäus Passion, met dirigent Emile Engel. Foto: Paaspop Klassiek