Trotse kippenboer Stijn Peters heeft een leuke paasactie bedacht. Profiteer ervan en kijk meteen even in de stal. Foto: Aangeleverd

Trotse kippenboer Stijn Peters heeft een leuke paasactie bedacht. Profiteer ervan en kijk meteen even in de stal. Foto: Aangeleverd

'De kippen zitten mooi in de veren'

DIDAM - Het gaat goed met de kippen van EiLokaal. Stijn Peters vertelt: "Ze zitten mooi in de veren en zijn goed gezond. Dat zie je ook aan de rode kammen. De eieren zien er goed uit en zijn ook goed op gewicht. De kippen zijn nu 35 weken en ze zitten vier maanden in de stal. Daar hebben ze zich ook mooi verdeeld." 

Door Karin van der Velden

Stijn is blij dat de kippen zo gezond zijn: "De mest is goed, daar monitoren we op. Het betekent dat de vertering goed is. We hebben een heel prettig koppel kippen, daar ben je dan als boer mee gezegend. Het is een teken van vakmanschap, maar een beetje mazzel moet je ook hebben. We voeren CCM of Corn Cob Mix, dat is gemalen mais. Goed voer, dat draagt natuurlijk ook bij." 

De eierautomatiek is inmiddels in werking. "Onze klanten zeggen weleens, het is net of je een kroketje uit de muur trekt. Zo kun je nu dus doosjes eieren uit de muur halen. We hebben vakjes met één, twee en drie doosjes van tien. De eieren hebben een gewicht tussen 65 en 78 gram, we mogen ze als maat L classificeren. En verser krijg je ze natuurlijk niet! Betalen kan met munt- of briefgeld. Omdat er daglicht in de stal komt en we een wintertuin hebben, hebben de eieren predikaat Beter Leven 1 ster. Wat wij nog extra hebben, zijn een skybox, grote uitlaatkleppen en CCM-voer. We willen nog een bosrand aanleggen, waar kippen echt buiten kunnen scharrelen.
"Soms willen mensen meer eieren, dan moeten ze even bellen. We zetten ze dan klaar. We merken dat klanten soms voor de hele familie eieren halen." Stijn lacht: "Onze eieren gaan nu al heel Nederland door. Vanaf het moment dat je ze bij ons haalt, blijven ze ook wel vier weken vers. Even een weetje: eieren blijven het langst vers als je ze bij een constante temperatuur en in het donker bewaart." Het telefoonnummer staat op de website EiLokaal.nl. De eieren zijn ook te koop bij diverse landwinkels in Montferland, zoals Ons Lokaal in Stokkum en Tuinderij Gesthuizen.

Transparantie
Transparantie is onderdeel van de visie van EiLokaal. Daarom mogen bezoekers overdag altijd een kijkje in de stal nemen. "Vanaf de weg kijk je al zo de stal in. We zien regelmatig dat mensen even van de fiets stappen om even te kijken. Dat maakt EiLokaal uniek. De stal heeft een toegangsdeur, daarachter zit een trap en als je die opgaat kom je in de skybox, die uitzicht biedt over de stal. Het is een prachtig gezicht als onze kippen ziet, die nu lekker in de wintertuin van het zonnetje genieten.
"We krijgen heel veel positieve reacties en die mond-tot-mond reclame zorgt ervoor dat er steeds meer mensen komen. En mensen die hier geweest zijn, zijn dan weer vaak nieuwe ambassadeurs."

'De dooier
mag niet te
nat of te
droog zijn'


Tijdens de drie zaterdagen voor Pasen, dat is op 2, 9 en 16 april krijgen klanten die 30 eieren kopen een doosje met gekookte en geschilderde paaseieren cadeau. "Het zijn goed gekookte eieren. Iedereen die weleens een eitje kookt, weet dat dat nog best een kunst is. De dooier mag niet te nat en niet te droog zijn. De gedachte achter onze actie is dat mensen vooral in de stal gaan kijken als ze die dag eieren komen halen. Op zaterdag16 april kunnen kinderen eieren komen schilderen. EiLokaal is voor de actie op de zaterdagen open tussen 10.00 tot 16.00 uur. Kinderen kunnen zich aanmelden via info@eilokaal.nl of een appje naar 06-30150225