Paul Tenniglo vindt biodiversiteit belangrijk en helpt daarom mensen met de aanleg van een bloementuin. Foto: Aangeleverd

Paul Tenniglo vindt biodiversiteit belangrijk en helpt daarom mensen met de aanleg van een bloementuin. Foto: Aangeleverd

Bloementuin vraagt minder
onderhoud

DIDAM - "Biodiversiteit is onlosmakelijk verbonden met de klimaatcrisis", zegt Paul Tenniglo. "Je kunt roepen hoe erg het allemaal is, ik probeer er iets aan te doen." Dat doet Paul door mensen te helpen om bloemen te zaaien. "Het eerste jaar betaal ik het zaad en ik help met het ontginnen van de grond."

Door Karin van der Velden

Paul plaatste op Facebook al een oproep aan mensen die grond hebben waar Paul bloemen kan zaaien. Dat zaad koopt hij voor andere mensen en het eerste jaar betaalt hij dit zelf: "Het zijn inheemse bloemen. Dat is belangrijk. Het levert een grotere bijdrage aan de biodiversiteit. Als mensen belangstelling hebben, kunnen contact met mij opnemen. Dan kom ik eerst polshoogte nemen. Soms gaat het om tien of twintig vierkante meter, het grootste stuk was 2500 vierkante meter. Vorig jaar heb ik in totaal 9000 vierkante meter ingezaaid, dit jaar wordt het wel 12.000 vierkante meter. In deze tijd heb ik het best een beetje druk. Vorige week heb ik op één dag drie tuinen gedaan. Ik vraag mensen om een fotootje te sturen als alles bloeit en ik ga ook weleens op de koffie om te kijken. Ik krijg heel veel mooie foto's van bloemen, bijen en mooie insecten."

Volgens Paul zijn zijn inspanningen een druppel op de gloeiende plaat: "Maar als veel mensen tegels vervangen door bloemen, weet ik zeker dat het helpt." Ecologie houdt Paul enorm bezig. Hij is ook de initiatiefnemer van Schoon Diem. "Wat ik doe is een uitvergroting van mijn hobby in mijn eigen tuin. Ik dacht: misschien kan ik dit ook wel bij andere mensen doen. De eerste keer zaaide ik bloemen bij een familielid die biologische boer is. Daar heb ik drie jaar geleden een akker ingezaaid. We hadden een goede zomer, dus het werd groot succes. Vorig jaar kwam het langzaam op gang door de lage temperatuur. Nu doen ongeveer vijftien mensen mee, het is een inktvlek. Mensen vertellen het door, of ze zien bij een ander hoe leuk het is. Zo ingewikkeld is het niet. Mensen zien ook niet tegen de kosten op, maar wel tegen het werk. Ik help met het ontginnen. Daarbij krijg ik altijd hulp. Als het stuk land echt groot is, moet je wel een freesmachine laten aanrukken. Als iemand eenmaal weet hoe het moet, zeggen ze: Volgend jaar kan ik het zelf wel. En dat is ook de bedoeling."

Paul ziet dat mensen van zijn leeftijd zich afvragen of ze in hun huis blijven wonen, als het moeite kost om de tuin te onderhouden: "Als je inzaait met een insectenvriendelijk mengsel, heb je ook minder onderhoud. Tot oktober heb je dan geen omkijken meer naar de tuin en het hele seizoen heb je mooie bloemen. Door mijn initiatief ontmoet ik aardige mensen, ik heb leuke gesprekken en ik kom nog eens ergens."

Tegelijk met de oproep van Paul Tenniglo doet Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een oproep: Ambassadeurs voor biodiversiteit in de Achterhoek gezocht! Paul is weliswaar geen officiële ambassadeur, hij staat in de mailinglijst SGL omdat hij zich inzet voor Schoon Diem en vraagt graag aandacht voor de oproep. 

Volgens SLG proberen veel particulieren in Gelderland de biodiversiteit een handje te helpen in hun tuin of op hun land. De groep particulieren met iets meer dan een grote tuin – een paar hectare grond, maar geen agrarische bestemming – heeft veel potentie voor het verhogen van natuurwaarden. Deze vormen belangrijke stapstenen tussen bestaande natuurgebieden en zijn vaak de aantrekkelijke parels in het agrarisch landschap. Voor deze groep particulieren eigenaren is er het nieuwe Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui.

“Zoveel mogelijk vogels en insecten in onze tuin”

SLG zet voor deze groep particuliere eigenaren een praktijknetwerk op voor kennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie over biodiversiteit. Deelnemers aan het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui zijn particulieren met eigen grond die verdieping zoeken over biodiversiteit. Hieraan is behoefte want inmiddels hebben zich al zo’n zestig belangstellenden voor het praktijknetwerk aangemeld. In het netwerk zoekt SLG voor elke Gelderse gemeente een ambassadeur. Op dit moment zijn er al ambassadeurs voor zeventien gemeenten.

Profiel ambassadeur
Voor Montferland zoekt SLG nog een ambassadeur. Een ambassadeur heeft een divers terrein en heeft al ervaring opgedaan met natuurvriendelijk beheren. Een ambassadeur is een inwoner van het buitengebied die al langere tijd bezig is met het vergroten van de biodiversiteit. Iemand die successen kent, maar vooral ook in de praktijk heeft geleerd wat er niet werkt, want dat is vaak net zo leerzaam!

Aanmelden
Vind je het leuk om anderen te inspireren, ervaringen te delen, je erf open te stellen? Schrijf je dan in als ambassadeur en lees meer over het project en de voorwaarden op landschapsbeheergelderland.nl/praktijknetwerk-biodiversiteit-buitenlui/.