Ieder heeft zo z'n eigen hobby!

Afgelopen week ben ik weer twee keer met muziekvereniging St. Jan uit Kilder 'uitgetrokken'. Marcherend in uniform over straat en dan marsmuziek spelen. Het is zo niet mijn hobby! Sommige mensen snappen dat niet. Waarom speel je dan bij de harmonie? Dat doe ik omdat het wel mijn hobby is om wekelijks hele afwisselende muziek te repeteren. Van popmuziek tot ouvertures, van koralen tot, ja inderdaad dan ook die prachtige concertmars. Elke week worden we samen beter. Dat laten we horen tijdens leuke concerten. Bijvoorbeeld tijdens het Bevrijdingsconcert dat we 1 april gaven. Met vertellers en met foto's. En zoals 25 juni als we op het Schuttersveld in Kilder in een grote tent een spetterend feestconcert geven met de band Slam. Als amateurmuzikant mocht ik meedoen met concerten in Musis en de Eusebiuskerk in Arnhem, in de Vereeniging in Nijmegen en op andere leuke plekken in binnen en buitenland.

Als de harmonie uittrekt, gebeurt het op verzoek. Vorige week gingen we op verzoek van de schutterij mee naar de Kringdag en op verzoek van het oranjecomité liepen we in de optocht tijdens Koningsdag. Bij veel muziekverenigingen is het lastig om op straat een bezetting bij elkaar te krijgen. Orkesten die met zestig mensen op een podium zitten, krijgen voor een straatoptreden met moeite twintig muzikanten bij elkaar. Ouders zeggen: "Mijn kind gaat niet in zo'n apenpakkie op straat lopen." Ze worden om die reden zelfs geen lid van de harmonie. Vroeger liepen ook allerlei andere verenigingen mee in optochten, maar de voetbal- en gymnastiekvereniging zijn daarmee gestopt. Omdat in de optocht lopen niet hun hobby was.

En dan is daar tijdens de Kringdag in Nieuw-Dijk ineens Sint Sebastianus uit Gendt. De show- & marchingband komt strak in het gelid het veld op marcheren. In zwarte met rode uniformen, bestikt met gouden tressen en een witte helm waarop een grote gouden knop prijkt. En het wordt stil. Vol bewondering kijken het publiek en de aanwezige schutters en muzikanten naar dit imposante schouwspel. 's Middags geeft Jong Sebastianus een spetterende show. Vijftig jeugdleden heeft deze muziekvereniging! Die allemaal trots zijn op hun 'apenpakkie'. Die bij het bestuur komen vragen of ze alsjeblieft deze keer al mee mogen doen. Nou vooruit, maar nog niet met met instrument. De jongste leden lopen met een kruisboog. Zowel het jeugd- als het volwassenenkorps worden in binnen- en buitenland gevraagd voor (betaalde) optredens.

Het geheim? Ieder heeft zo z'n eigen hobby! De leden van Sint Sebastianus oefenen wekelijks op hun show. Straatoptredens zijn hier hoofdzaak, zoals bij een harmonie meestal de concerten hoofdzaak zijn.