Naomi bezoekt een van de kraampjes op de Groenmarkt van De Ziep. Foto: Karin van der Velden

Naomi bezoekt een van de kraampjes op de Groenmarkt van De Ziep. Foto: Karin van der Velden

Groenproject De Ziep afgesloten met Groenmarkt

DIDAM - De Ziep, de school voor voortgezet speciaal onderwijs in Didam, organiseerde van coronageld een project in het kader van Groen. Er werden verschillende boerderijen bezocht, er was een workshop bloemschikken en er werden tal van andere creatieve producten gemaakt. Het project werd afgesloten met een Groenmarkt.

Door Karin van der Velden

Het schoolplein ziet er gezellig uit. Onder een strakblauwe lucht zijn verschillende kraampjes opgebouwd. De kraampjes hebben een blauw met geel dak, en dat is niet voor niets. De opbrengst van de Groenmarkt die De Ziep organiseert is voor Oekraïne. Er worden plantjes verkocht, zelfgemaakte producten en bezoekers kunnen aan de stamtafels een kopje koffie of thee drinken en genieten van een heerlijk portie saté. De leerlingen vinden het fijn dat ze zich kunnen inzetten voor een goed doel.

Voor de Groenmarkt werden ouders van de leerlingen, buren van de school en andere belangstellenden uitgenodigd. Directeur Margot Kleinpenning zegt dat ouders het fanatisch vonden dat ze eindelijk weer eens op school konden komen: "Sommige ouders zijn twee jaar niet op school geweest. Onze leerlingen vinden het leuk om hen te laten zien wat er te koop is. Om even samen met hun ouders langs de kraampjes te lopen. Voor corona kwamen er geregeld gasten bij ons lunchen. Ik hoorde enkele buren al zeggen dat ze hopen dat dat gauw weer kan. En dan heb ik goed nieuws. We gaan dat weer voorzichtig opstarten wanneer we leerlingen hebben die het kunnen en leuk vinden. Dat is ook het doel, dat zij er van leren. Door corona hebben ze die ervaring gemist."
Bezoek aan boerderijen
De leerlingen hebben excursies gemaakt naar boerderijen. Bijvoorbeeld naar Melkveehouderij Fierkens in Didam, Stadsboerin Doetinchem en Landwinkel De Verse Kers in Wehl. Het zijn plekken waar leerlingen van De Ziep ook stage lopen.

Lis (op de foto achter de kraam helemaal rechts) is de praktijkondersteuner Groen. Hij heeft de contacten met de groene bedrijven. Lis heeft met Elver een groentraject opgezet, waar jongeren worden opgeleid voor een certificaat groen. Margot vertelt trots: "Dat is een branchegerichte cursus waarvoor leerlingen op praktijkgerichte scholen een certificaat kunnen halen. Bij de Ziep doen leerlingen er iets langer over, maar het certificaat is hetzelfde."

Leerlingen vinden het fijn dat ze zich kunnen inzetten voor een goed doel

Margot vindt het leuk dat er iemand van een stagebedrijf met een oud-leerling naar de Groenmarkt is gekomen: "Dat is nu een man van midden dertig die nu bij het bedrijf werkt waar hij ooit stage liep. Hij is al wel een jaar of vijftien van school af. En er is een oud-leerling die met zijn eigen tractor bij de ingang van de Groenmarkt staat. Leerlingen mogen achter het stuur zitten. 

"We zoeken graag verbinding. Dat doen we met de buurt en het dorp, maar ook met bedrijven waar onze leerlingen stage lopen. Landwinkel De Verse Kers staat hier met een kraampje. Andere stagebedrijven, Groeiend Groen uit Kilder en Boomkwekerij Vonk uit Wehl, hebben producten geleverd die vandaag verkocht worden. Een deel van deze omzet gaat naar Oekraïne."

Zelfgemaakte producten
In het Atelier hebben leerlingen zelf producten gemaakt die verkocht worden. Er zijn beschilderde stenen, schilderijtjes, magneten, kaarsen en vazen voor buiten. De zelfgemaakte insectenhotels zijn al heel snel uitverkocht. Wie achter het net vist, kan er een bestellen. Indrukwekkend zijn de Groenpanelen. Leerlingen hebben grote panelen gedecoreerd met groen. De ene groep associeerde water, aarde en lucht met groen. Ze hebben een landschap gemaakt. Een andere groep dacht aan beweging. Zij hebben groene materialen op boomschijven aangebracht en die schijven kunnen draaien. Bloemenhuis Anemoon gaf twee workshops bloemschikken.

Catering
Naast Groen en Atelier, waar leerlingen onderricht krijgen in tekenen, ontwerpen en techniek, is Horeca een van de richtingen die leerlingen op kunnen gaan. Terwijl de leerlingen normaal binnen in het restaurant werken, staan ze nu op het schoolplein. Margot vertelt dat het voor de leerlingen bijzonder is om mensen te bedienen en buiten te koken: "Het was vanmorgen meteen al heel erg druk. Er stond een hele rij mensen te wachten. De leerlingen hebben saté gemaakt en ze staan ook zelf achter de kassa." De Ziep heeft een professionele keuken. Elke dag wordt er soep gemaakt, een salade en broodjes. En af en toe een klein warm gerechtje."

NPO Gelden
Omdat leerlingen in coronatijd veel gemist hebben, heeft de overheid middels het Nationaal Programma Onderwijs geld verstrekt om een impuls te geven aan de ontwikkeling van leerlingen. Margot: "In tijd kunnen we het niet meer inhalen, maar we kunnen wel verdieping zoeken. Kijken en doen, even een slag de diepte in. In het najaar komen detailhandel en Atelier aan de orde. Dan gaan we een project doen met hergebruik van materialen. De termijn voor de NPO-gelden is verlengd, dus we kunnen daar volgend jaar mee door."

De Ziep
Op De Ziep krijgen ruim 130 leerlingen met een specialistische hulpvraag of zeer intensieve ondersteuningsbehoefte voortgezet speciaal onderwijs. Zo'n 15% van de leerlingen vindt daarna een baan in het vrije bedrijf, 75% draagt een steentje bij in dagbestedingsorganisaties, zoals Elver en Zozijn.