Voorzitter Adri van den Dikkenberg en gastvrouw Elly. Foto: Marlous Velthausz
Voorzitter Adri van den Dikkenberg en gastvrouw Elly. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Stadsmuseum Bergh heeft een vraag

Museum
zoekt
versterking

’s-HEERENBERG – Stadsmuseum Bergh, dat gevestigd is in het rijksmonument Joannes van Esserenhuis aan de Marktstraat, verbindt de historie van Bergh met haar bewoners. Het is voor bezoekers aan ’s-Heerenberg het startpunt voor een cultuurhistorische beleving.

Door Marlous Velthausz

Het Stadsmuseum Bergh wordt ondersteund door een team van enthousiaste vrijwilligers. Met het zomerseizoen voor de deur wil het graag nieuwe gastvrouwen en -heren voor het museum werven om zo de openingstijden te kunnen uitbreiden. “We proberen zo laagdrempelig mogelijk te zijn voor nieuwe vrijwilligers. Ook al willen ze bijvoorbeeld maar twee keer per maand ingezet worden voor een paar uurtjes, dan is dat ook goed. Ze mogen ook eerst eens een middagje meelopen om te zien of het wat voor ze is”, vertelt voorzitter Adri van den Dikkenberg, van het Stadsmuseum Bergh.

Uitleg
"Als je vrijwilliger wordt in ons museum gaat er om dat je de museumbezoekers ontvangt en een korte uitleg geeft over de inhoud van het museum. Een eventuele rondleiding wordt door een ervaren gids gedaan. Jouw inzet maakt dat de bezoeker met plezier het museum kan bekijken en beleven. Er is altijd een andere gastvrouw of gastheer aanwezig, je bent altijd met zijn tweeën”, aldus Maria Gertsen, vrijwilligerscoördinator van het Stadsmuseum Bergh.

Een van de vrijwilligers is Elly, die een paar jaar geleden reageerde op het vrijwilligersverzoek van het museum. Ze is geboren en getogen in Drenthe, verhuisd naar Den Haag en woont sinds 1988 in de gemeente Montferland. “Ik ben verpleegkundige, maar wilde daarnaast graag iets anders ondernemen. Ik vind het leuk om gastvrouw bij het Stadsmuseum te zijn, want naast je dagelijkse beslommeringen is dit toch totaal iets anders. Het komt ook doordat ik van geschiedenis houd, maar dat zit bij ons in de familie. Ook zonder kennis kun je een prima gastvrouw of gastheer zijn. Je wordt goed ingewerkt door een vrijwilliger en je krijgt een map met uitgebreide inhoudelijke informatie mee. Zelfs mijn zus Aly heb ik enthousiast gekregen om vrijwilligster te worden bij het Stadsmuseum.”

Uitbreiden
“Wat zou het fijn zijn als we een paar vrijwilligers erbij krijgen, dan kunnen we de openingstijden van 12.30 uur tot 16.30 uur uitbreiden naar zes middagen in de week. Iedereen is vrij om aan te geven hoe vaak hij of zij wilt komen in de maand. De inzet en de tijden waarop je actief wilt zijn worden altijd in overleg afgesproken en iedere maand wordt er in overleg een nieuw rooster gemaakt”, aldus Van den Dikkenberg.

Suppoost
Naast gastvrouw en gastheer zoekt het museum met name voor de zomerperiode ook vrijwilligers die als suppoost bezoekers willen begeleiden naar de expositie in het tegenoverliggende Raethuys.

Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Maria Gertsen, via vrijwilligers@stadsmuseumbergh.nl, kom langs bij het museum of bel Maria Gertsen: 06 126 80 373.

Open middag
Op vrijdag 7 mei om 14.00 uur wordt er een open middag gehouden waar vrijwilligers geheel vrijblijvend een kijkje in het museum kunnen nemen en vragen kunnen stellen aan de vrijwilligers van nu.