Koen Seegers, Bennie Egging en Gerard van Hal van sv Kilder dat deze maand het 100-jarig bestaan viert. Foto: Roel Kleinpenning

Koen Seegers, Bennie Egging en Gerard van Hal van sv Kilder dat deze maand het 100-jarig bestaan viert. Foto: Roel Kleinpenning

Bij jarig sv Kilder wordt ieder lid gezien

KILDER - Wie jarig is trakteert, en dat is bij sv Kilder niet anders. De voetbalclub bestaat 102 jaar en viert deze maand het door corona uitgestelde honderdjarig jubileum.

Remko Alberink

Het is deze zondagochtend in mei een komen en gaan op sportpark De Tol in Kilder. Voorzitter Koen Seegers, Bennie Egging van de jubileumcommissie en spreekstalmeester Gerard van Hal kijken samen reikhalzend uit naar het jubileumweekeinde op 27, 28 en 29 mei.
"Eindelijk, het begint weer te leven, dit is de derde keer dat we met de voorbereidingen zijn gestart, de eerste twee keer konden de festiviteiten vanwege corona niet doorgaan", schetst Egging de voorbije periode. Bij de jubileumactiviteiten is heel bewust rekening gehouden met de achterban. Kilder heeft een belangrijke functie in het dorp. "We wilden dan ook een jubileumfeest voor het hele dorp", geeft preses Seegers aan. Commissies werden opgetuigd, en iedere commissie kon vervolgens een plan indienen voor haar onderdeel van het programma.

Historie
Als er naar leuke momenten uit het verleden wordt gevraagd, worden kampioenschappen genoemd, en bijvoorbeeld wedstrijden tegen Concordia en Zeddam. "En we hebben ook zeven keer meegedaan aan de spelregelwedstrijd van Nederland, Gérard Klassen was daarin een grote aanjager. We hebben in het seizoen 1987-1988 zelfs de finale gewonnen en werden daarin Nederlands kampioen", geeft Van Hal trots aan. Opvallend is het grote aantal vrouwen- en meisjesteams dat Kilder heeft in verhouding tot het totaal aantal spelende leden. Koen Seegers: "De vrouwen en meisjes zorgen voor een grote bijdrage aan de positieve sfeer binnen de club. Bij ons wordt ieder lid nog gezien. We zijn een dorpsvereniging midden in de gemeenschap. De gezelligheid en het dorpsgevoel willen we verbinden met prestaties."

Zelfredzaamheid
Er zijn in de regio talloze voetbalclubs, maar sv Kilder onderscheidt zich, geeft het trio aan. "Bijvoorbeeld in zelfredzaamheid", schetst Van Hal. "Waarom iets uitbesteden als je het ook samen kan doen. Zo is er de laatste tien jaar veel aan de accommodatie veranderd, onder meer met kleedkamers en zonnepanelen." Seegers vult aan: "We zien mede daardoor ook een stukje verantwoordelijkheidsbesef bij leden. Wekelijks is er bijvoorbeeld een ander team verantwoordelijk voor het schoonhouden van de kleedkamers. Daarbij zie je dat leden zelf dan ook beter beseffen dat ze het netjes moeten houden, ook in de weken dat ze geen dienst hebben."

Programma
Met een vertraging van twee jaar wordt eind deze maand toch dan eindelijk het eeuwfeest gevierd, nu omgedoopt tot '100+2 jaar Kilder.' "Er is onder meer een receptie, een duel oud-Kilder tegen oud-Concordia en een wedstrijd tegen FC De Rebellen, gevolgd door een feest", geeft Egging aan. "FC De Rebellen is een team van bekende Nederlanders en het Kilder-team dat daartegen speelt, is uniek. Van elk seniorenteam worden er spelers afgestaan aan dit jubileumteam, ook van de vrouwenteams." Verder is er Frühshoppen op zondag en is er ook een reünie, zijn er vele jeugdactiviteiten en wordt er afgesloten met een vuurwerkshow.

Koninklijk
Waar een bedrijf dat honderd jaar bestaat vaak het predicaat 'Koninklijk' in de naam mag voeren, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, is dat bij een voetbalclub anders. "Omdat de voetbalbond al Koninklijk is, geldt dat niet voor de verenigingen die onder die bond vallen", weet de voorzitter te vertellen. Wel kreeg de club recent een vlag van de KNVB ter ere van het honderdjarig bestaan. Deze wappert vol trots op het sportpark, waar de voetbalvereniging de belichaming van de naam waarmaakt, het verenigen van mensen met dezelfde passie, al meer dan honderd jaar.