MvR tegen Dinxperlo op ’t Oude voetbalveld in 1949; keeper Heini Wensink pakt de bal, terwijl verdediger Piet te Boekhorst toekijkt. Foto: eigen foto
MvR tegen Dinxperlo op ’t Oude voetbalveld in 1949; keeper Heini Wensink pakt de bal, terwijl verdediger Piet te Boekhorst toekijkt. Foto: eigen foto

Een eeuw voetbal gebundeld

’S-HEERENBERG - In 2019 fuseerden MvR, vv Stokkum en VVL tot FC Bergh. Bijna twee jaren later, in december 2020, zou MvR als zodanig haar honderdjarig bestaan gevierd hebben. Dat kwam er toen niet van vanwege de coronapandemie. Nu is door het bestuur van FC Bergh besloten, als alternatief voor die niet gehouden festiviteiten, een gedenkboek uit te brengen over honderd jaar voetbal in ’s-Heerenberg.

Door Marlous Velthausz

Dit is gebeurd in overleg met André van Gessel, die het initiatief voor het schrijven van dit boek heeft genomen. “Een eeuw is een lange periode, daar is een hoop over te vertellen en van te laten zien”, aldus Van Gessel. “Daarom is er een groot formaat boekwerk gepland van rond de vierhonderd pagina’s, waarin vooral aandacht zal worden besteed aan MvR of RKBVV/’s-Heerenberg, zoals de vereniging tot 1945 heette.”
Tot dusverre is er op basis van de bestaande archieven - zoals die van de Heemkundekring Bergh, MvR, Delpher (kranten als Graafschap-Bode en de Gelderlander) en enkele persoonlijke archieven - al een behoorlijke basis voor het boek gelegd. Er moet echter nog meer onontdekt materiaal in kasten, op zolders en in schuren liggen. RKBVV/’s-Heerenberg/MvR was een voetbalvereniging die altijd diep geworteld is geweest in de ’s-Heerenbergse gemeenschap. Veel (oud-)leden en supporters hebben door de jaren heen allerlei spullen van ‘hun’ club verzameld en bewaard. Het verzoek is om deze privéspullen op te sporen en ze beschikbaar te stellen voor het gedenkboek. Er ligt een unieke kans om deze spullen zichtbaar te maken voor een groot publiek en hiermee het boek waardevoller en completer te maken.

Wie iets beschikbaar wil stellen, vragen of opmerkingen heeft of herinneringen wil delen, kan contact opnemen met Freek Kupers (kupers59@gmail.com) of Rik Mijnen (info@mijnenconsultancy.nl).
Het in elkaar zetten van dit boekwerk kost veel tijd en energie. Daarom is de planning dat het eind ’23 begin ‘24 gereed zal zijn. Tegen die tijd zal er informatie worden verstrekt over voorinschrijving en de presentatie. Het bestuur van FC Bergh hoopt op veel respons.