Een fijn zonnetje, lekkere muziek en een heerlijk ontbijtje aan lange tafels tijdens het aanschuifontbijt in Kilder. Foto: Karin van der Velden

Een fijn zonnetje, lekkere muziek en een heerlijk ontbijtje aan lange tafels tijdens het aanschuifontbijt in Kilder. Foto: Karin van der Velden

Zonnig aanschuifontbijt in Kilder

KILDER - Kilder vierde bevrijdingsdag met een aanschuifontbijt. Op het schuttersveld stonden lange tafels. Inwoners namen zelf een bordje, bestek en een koffiekop mee. Een organisatiecomité regelde verse broodjes, lekker beleg en natuurlijk wat te drinken. Op de achtergrond speelde het Regionaal Senioren Blaasorkest Graafschap. 

Door Karin van der Velden

Sandy van Zeyl-Majoor, secretaris van de dorpsraad in Kilder deed pas drie weken voor het ontbijt plaatsvond een oproepje in de appgroepen van Kilderse straten. Er meldden zich vier vrijwilligers. "Claudia, Lynn, Anneke en Guidy hebben het ontbijt in hele korte tijd geregeld. Wat heel leuk is, drie van de vier wonen pas heel kort in Kilder. Mooi toch, dat zij zich meteen inzetten voor de gemeenschap en zo verbinding zoeken. Dat maakt me wel heel trots." Lynn werkt bij Elver en haar groep is er vandaag ook bij. Zij hebben gezorgd voor de versieringen. Op de tafels staan beschilderde potjes, waarin waxinelichtjes branden. De eitjes kunnen in gekleurde papieren ringetjes worden gezet.

De gemeente Montferland maakte het ontbijt mogelijk, samen met leveranciers uit de regio. Zo leverde Wolbrink eieren, kwam de kaas van Kaasservice aan huis en het vlees van Volveld. Attent Lanke leverde heerlijke verse jus d'orange. Dex Party Rent zorgde voor allerlei materialen, zoals koffiezetapparaten. De saamhorigheid in Kilder is altijd al groot, de schutterij stelde ook nu graag het terrein beschikbaar en ook zaal Teunissen steunde met materialen. Het was een zonovergoten dag, als het geregend had was iedereen welkom geweest in het Kelrehuus. De kinderen van basisschool Laetare hebben een hartewens in de wensboom gehangen. Wie dat wilde mocht er een eigen wens bijhangen. 

Vrijheid is niet
meer zo
gewoon als we
denken


Zijn wie we willen zijn
"Eigenlijk zou het ontbijt al twee jaar geleden plaatsvinden", vertelt Claudia Anna in haar openingswoord. "Helaas gooide corona roet in het eten. Ik hoop dat mensen een praatje maken met iemand die ze nog niet kennen of al een poos niet hebben gezien. Vandaag wordt gevierd dat we vrij zijn om te zijn wie we willen zijn, of dat nu gaat om achtergrond, leven met en zonder beperking, ras of religie of seksuele geaardheid, of je nu een andere haar- of huidskleur hebt, een andere taal spreekt of er anders uitziet of minder inkomen hebt. Juist hoe we ons onderscheiden toont ons menszijn. Vrijheid is niet meer zo gewoon als we denken. Vandaag hebben we dit ontbijt het aanschuifontbijt van de vrede genoemd. Omdat we zo hopen dat die vrede er komt."

Toespraak burgemeester
"Het was gisteren een dag om te gedenken en vandaag is een dag om bevrijdingsdag te vieren", vertelt burgemeester Harry de Vries. "Het is wel een dag met een schaduwrand, omdat er 1700 km verderop geen vrede is. Een afstand die sommige mensen graag voor hun vakantie rijden. Het hoeft ons feest niet te verstoren, maar je moet je er juist daarom wel bewust van zijn hoe kostbaar die vrijheid is."

Gedichten
Henk Kalfsterman van de Cultuurschuur in Kilder en Claudia Anna lazen gedichten voor. Zij zetten hun gedachten over vrijheid en vrede in prachtige woorden op papier en droegen ze voor.

Muziek
Toen er eindelijk weer muziek gemaakt mocht worden, plande het Regionaal Senioren Blaasorkest Graafschap een concert op 6 maart. Omdat verschillende orkestleden toen corona hadden, kon het concert toch niet doorgaan. Het aanschuifontbijt was dan ook een welkome gelegenheid om het ingestudeerde programma alsnog te laten horen. Er werd geopend met het Wilhelmus en het Oekraïense volkslied. Dat kreeg extra lading omdat Dirigent Mark Golub zelf uit Oekraïne komt. Het orkest speelde een afwisselend programma met muziek van Queen, uit de musical Jesus Christ Superstar, Hongaarse volksliederen en lekker in het gehoor liggende polka's, zoals Böhmische Traum. De groep van Elver begon zelfs een polonaise en anderen sloten aan. "Kijk," zegt Sandy van Zeyl, "dit is precies waarop we hadden gehoopt."

Vrije gift voor Oekraïne
Het ontbijt was gratis, maar er kon wel een vrije gift voor Oekraïne worden gedaan. Er werd € 384,90 opgehaald voor giro 555.