Herdenking en kranslegging bij het monument de Goede Herder. Foto: Marlous Velthausz
Herdenking en kranslegging bij het monument de Goede Herder. Foto: Marlous Velthausz

Steeds meer jeugd bij
Dodenherdenking

’S-HEERENBERG - De Dodenherdenking in ’s-Heerenberg begon om 19.00 uur met een herdenking in de Sint Pancratiuskerk. Hierna vertrok een grote stoet in stille tocht naar het monument ‘De Goede Herder’ onder leiding van Harmonie Crescendo. Om 20.00 uur werd, na het blazen van het taptoesignaal, twee minuten stilte gehouden.

Door Marlous Velthausz

Burgemeester De Vries en de kinderburgemeester Sander Starink legde namens gemeente Montferland een krans bij het monument. Diverse leden van het Broederschap Sint Antoniusgilde legden er ook bloemen neer om de gevallenen te eren. De kinderen van de Pastoor Galamaschool, die het monument hebben geadopteerd, legden bloemen en zelfgeschreven gedichten neer bij het monument. Harmonie Crescendo sloot de plechtigheid af met het Wilhelmus waarna de stoet weer terug de stad in liep, alwaar de betrokkenen werden getrakteerd op een kopje koffie of wat fris.

Henk Groote, een van de organisatoren van de Dodenherdenking, probeert er steeds meer jeugd bij te betrekken: “In de tijd waarin we nu leven ervaren de jongeren ook dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Het is daarom dan ook belangrijk om de toekomstige generaties te laten beseffen hoe belangrijk het is dat wij in vrede kunnen leven, mede door de slachtoffers uit de oorlog die streden voor ons land.”