Ruimte voor dementie op
Sensire Sydehem Zeddam

ZEDDAM - Bij Sensire Sydehem in Zeddam openen - ook letterlijk - de deuren voor mensen met dementie, vanaf 16 mei.

Janine Wensink, Coördinerend Cluster Verpleegkundige cluster Sydehem: "Als we ons zorgen maken over iemand met dementie, kiezen we in de zorg soms voor vrijheidsbeperking. Bijvoorbeeld door hele kleine leefcirkels (ruimte om in te bewegen door middel van sensoren die ervoor zorgen dat deuren opengaan of juist gesloten blijven) of codesloten op de deur. Maar dat moet en gaan we heel anders doen.”
Vanaf 16 mei opent Sensire locatie Sydehem de deuren voor mensen met dementie. Dat betekent dat er geen toegang met een code meer nodig is om de woning te betreden of te verlaten. En kunnen bewoners (indien verantwoord) zich ook makkelijker buiten hun eigen woning in het gebouw en eventueel daarbuiten bewegen, al dan niet met begeleiding. De deuren gingen eerder al open op de Sensire locaties De Borkel in Gorssel, Het Spijk in Eefde, De Beekdelle in Warnsveld en De Lunette in Zutphen.
Janine: "En naast dat de deuren opengaan, kijken we als zorgteam ook naar andere oplossingen om autonomie en regie op het eigen leven te stimuleren. En kijken we naar wat mensen nog wél kunnen en willen, ondanks beperkingen. We creëren een omgeving waar vrijheid niet leidt tot onveiligheid. Vrijheid voorrang geven vraagt zoeken naar creatieve oplossingen. Zo is de wens in vervulling gegaan van één van de bewoners om zelfstandig naar buiten te kunnen gaan en te genieten van het terras aan de voorzijde van Sydehem. Dit verhoogt haar levensgeluk en het gevoel van eigen regie hebben. Dit alles doen we samen met mantelzorgers, vrijwilligers en zorgprofessionals.”
Belangstellenden die vragen hebben, zijn welkom bij een vrije inloop op donderdag 12 mei van 17.00 tot 18.00 uur en vrijdag 13 mei van 14.00 tot 15.00 uur.