Robotisering en digitalisering, dreiging of oplossing?

DIDAM - MKB Montferland had Adjiedj Bakas eigenlijk uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie. De ondernemersvereniging pakt dan altijd uit met een bijzondere gast. Helaas moest zijn optreden toch nog worden uitgesteld, maar 11 mei was het dan eindelijk zover. Bakas zette de Montferlandse ondernemers op een luchtige, humoristische manier aan het denken over de toekomst.

Bakas is trendwatcher met een trackrecord van 80%. Hij vertelde de aanwezigen dat er de komende vijftig jaar meer zal veranderen dan de afgelopen vijfhonderd jaar. Moeten we er bang voor zijn of moeten we het juist omarmen? Bakas denkt het laatste, maar dat zal voor velen niet gemakkelijk zijn: “Mensen voelen zich meer op hun gemak met oude problemen dan met nieuwe oplossingen.”
“Stel je loopt op straat en overal hangen camera’s, dan hoef je als vrouw toch nooit meer bang te zijn dat je wat overkomt?”, zo stelde hij. “Er is een vliegveld in China waar camera’s met gezichtsherkenning hangen. Ideaal! Je hebt van tevoren je reis gepland, loopt het vliegveld binnen en je wordt meteen herkend. Je kunt overal zo doorlopen, hoeft niet meer langs de incheckbalie of de paspoortcontrole. Weg wachtrijen!”

Logistieke dozen
Dat in Montferland toerisme en logistiek speerpunten zijn, weet Bakas: "Die logistieke dozen moeten in de grond gebouwd worden, dan kunnen daarbovenop de koeien lopen en dat is leuk voor de toeristen. Die koeien lopen er alleen maar voor de sier, want vlees wordt gekweekt. Daarvoor hoeft de koe niet meer geslacht te worden, een klein sneetje en wat vlees wegnemen, is al voldoende!”
De pakketbezorgers kunnen ook ander werk gaan doen, want pakketjes worden in de toekomst via buizenpost thuisbezorgd. Alles wat je online bestelt, wordt verzameld in kratten en bezorgd in de woonkamer, en kun je thuis zo uit een speciale kast pakken. Ook de lelijke parkeergarage in het centrum van de stad verdwijnt. Je parkeert je auto voor de winkel en een robot brengt deze weg naar een ondergrondse parkeerplaats. Als je de auto weer nodig hebt, wordt deze op de gewenste plek weer afgeleverd.
Voor Bakas, die Surinaamse roots heeft, is duidelijk dat de veranderingen ons veel gaan brengen: "Shit happens, veranderingen komen er toch. Kijk vooral naar de voordelen. We kunnen daardoor lekker gaan surinamiseren. Rustiger aandoen, minder werken en genieten van het leven.”