Jos Kock: “Gezelligheid is belangrijk, maar wat we laten horen, moet wel staan. Even lachen is ook nodig om te kunnen zingen." Foto: PR

Jos Kock: “Gezelligheid is belangrijk, maar wat we laten horen, moet wel staan. Even lachen is ook nodig om te kunnen zingen." Foto: PR

"Een eigen combo maakt koor uniek”

BRAAMT - Toen het jongerenkoor in Braamt een doorstart maakte, moest er een nieuwe naam komen. Dat werd ‘t Ni-je Geluud. Wat het koor uniek maakt, is dat het een eigen combo heeft.

Door Karin van der Velden

Dertig jaar geleden stopte het jongerenkoor, een aantal leden wilde toch graag verder. Voorzitter Jos Kock: “We hadden destijds zo’n veertig leden. Dat is wel een tijdje teruggelopen, maar nu groeien we weer. We hebben bijna twintig leden. De PR-commissie van het koor, onder leiding van Agnes Bosch is erg actief. We hebben advertenties in de krant gezet en artikelen geplaatst om onze activiteiten aan te kondigen. Daarop hebben we best wat respons gekregen.”

Eigen combo
‘T Ni-je Geluud heeft een eigen combo, dat bestaat uit gitaar, drums, keyboard en ook een dwarsfluit en klarinet. Jos Kock: “Ook daar zijn leden welkom, er mag bijvoorbeeld wel een basgitaar bij.”

'Er is zoveel
meer dan het
zingen dat je
met elkaar
deelt'


Na de doorstart ging ‘t Ni-Je Geluud verder als kerkkoor. “Daar ligt de basis. Een paar jaar geleden kerk is in Braamt dichtgegaan. We zongen al wel wereldlijke liederen trouwens. In het Engels, Nederlands en Duits, maar bijvoorbeeld ook Afrikaanse liederen. Dat kwam eigenlijk omdat de pastoor van Braamt missionaris is geweest in Ghana. Tijdens optredens droegen we ook kleding uit Ghana. De ritmiek maakt die muziek specifiek. Het zijn veel strijdliederen en lofliederen.”

Leden mogen zelf aandragen wat ze mooi vinden. De dirigent of een van de leden zet een liedje dan om in een werk dat het koor kan zingen. "We zingen rock, pop en andere genres. Meestal driestemmig en af en toe vierstemmig. We hebben nu sopranen, alten en baritons. Sommige alten kunnen ook de tenorstem zingen. Ik was een tijdje de enige man, gelukkig hebben we er nu drie.” Jos zingt en speelt gitaar in het combo.

Gezelligheid
Nieuwe leden vinden bij het koor ook gezelligheid. Dirigent Rob Baas heeft heel veel humor, maar vraagt wel inzet van de leden. "Gezelligheid is belangrijk, maar wat we laten horen, moet wel staan. Even lachen is ook nodig om te kunnen zingen. Elk jaar vieren we samen een feestje, dat wordt steeds door iemand anders georganiseerd.”
Er zijn nu nog steeds een stuk of tien leden die er vanaf de oprichting bij zijn. De jongste is 24 de oudste in de 70, de meeste leden zijn tussen de 40 en 60 jaar. De leden komen uit Braamt en 's-Heerenberg, maar ook uit Beek, Gaanderen en Doetinchem.

Geen auditie
Het koor heeft een dikke map met repertoire en zoekt ook steeds nieuwe liederen. Nieuwe leden hoeven geen auditie te doen, maar mogen vier keer komen snuffelen. "Je geeft zelf aan welke stem je wilt zingen en krijgt dan een map. Na de vier repetities hebben we even een gesprekje. De dirigent doet dan een stemtest. Daarop is nog nooit iemand afgekeurd, maar hij kan wel horen welk bereik je het makkelijkst ligt. Het is wel voorgekomen dat iemand denkt een altstem te hebben, maar dat de dirigent vindt dat sopraan ook goed kan of omgekeerd. De contributie is tien euro per maand. We krijgen subsidie van de gemeente en helpen als vrijwilliger mee bij festivals als Zwarte Cross en Lago Lago om de kas te spekken.
De gezelligheid was er ook tijdens corona, toen is het koor online samengekomen. Er werd bingo gespeeld en quizzen gedaan. Op sinterklaasavond heeft het bestuur pepernoten rondgebracht. "Zo hebben we de onderlinge band in stand gehouden. Toen er weer iets mocht, zijn we in kleine groepjes bij elkaar op visite gegaan, zodat mensen weer in contact kwamen met elkaar.”

Samen met Dieren
Optreden doet het koor zo'n twee keer per jaar vertelt Jos. "Soms op verzoek, soms organiseren we zelf wat. Dit jaar geven we op 17 december een kerstconcert in het Barghse Huus. Dat doen we samen met het jongerenkoor uit Dieren. Mijn zoon zingt in dat koor, zo is het contact tot stand gekomen.” Jos woont zelf ook in Dieren, hij komt elke week maar wat graag van daaruit naar de repetitie. Die repetitie wordt gehouden in een zaaltje bij Jos' moeder, die ook in het koor zingt: “In coronatijd was de repetitielocatie gesloten, dit was toen een noodoplossing. Het beviel zo goed, dat we het zo blijven doen.”
Op verzoek doet ‘t Ni-Je Geluud ook optredens in verzorgingshuizen. Zoals laatst in Doetinchem, ook als voorbereiding op het Vrijheidsfestival, waarmee 75 jaar vrijheid werd gevierd.

Repetities
De repetities van het koor zijn op dinsdag van acht uur tot half tien in een zaaltje aan de Doetinchemseweg 56 in Wijnbergen. Jos: “De postcode is 7048 AK, dat is wel belangrijk om te noemen, als je alleen de straat aan de navigatie opgeeft, kom je in Doetinchem uit. Na de repetitie wordt er koffie of iets anders gedronken en elke eerste dinsdag van de maand stopt het koor om 9 uur om nog wat langer te kunnen kletsen. “Er is zoveel meer dan het zingen dat je met elkaar deelt.”
De activiteiten van het koor zijn te volgen op de Facebookpagina T Ni-je Geluud.
 Wie interesse heeft om mee te zingen, mag langskomen tijdens een repetitie of even een mailtje sturen naar het secretariaat: Tnijegeluudbraamt@gmail.com.