De dansers van verschillende folkloregroepen gaan als Folkloregroep Oost-Nederland op reis. Foto: PR
De dansers van verschillende folkloregroepen gaan als Folkloregroep Oost-Nederland op reis. Foto: PR

Folkloregroep Oost-Nederland gaat naar
Zuid-Bohemen

Tijdens verbroederingsbal worden dansen uitgewisseld

ACHTERHOEK - Folkloregroep Oost-Nederland is een groep dansers en muzikanten van verschillende folkloristische groepen uit Oost-Nederland die samen verre reizen willen maken. Na deelname aan de Folkloriade in Mexico in 2016 en een festival op de Azoren in 2018 zou de groep in 2020 deelnemen aan een festival in Ecuador. Helaas kon deze reis niet doorgaan vanwege alle coronabeperkingen en is nu gepland voor 2023.

De dansgroep Oost Nederland bestaat uit leden van groepen uit de Achterhoek en Twente. Omdat de meeste bestaande groepen te klein van omvang zijn en de dansers vaak te oud zijn om met hun eigen groep nog een verre reis te maken, is besloten met de leden die dit nog wel willen een nieuwe groep te vormen.

Deze folkloregroep zal van 17 tot en met 22 augustus naar Tsjechië afreizen om deel te nemen aan een internationaal folklorefestival in Pisek, gelegen in de Zuid-Bohemen. Aan dit festival zullen ook groepen uit Tsjechië, Roemenië, Polen, Slowakije, en Bosnië en Herzegovina deelnemen.

Tijdens dit festival zal de groep een zevental optredens verzorgen, zowel in kostuums uit Oost-Nederland als ook in andere kostuums uit verschillende streken van Nederland. Ook zal de groep deelnemen aan een verbroederingsbal, waarbij alle deelnemende groepen met elkaar dansen en de dansen uit elkaars landen uitwisselen. 

De groep hoopt in de toekomst de Nederlandse folklore weer uit te kunnen dragen in veel landen, te beginnen met dit festival in Tsjechië en het geplande festival in Ecuador in 2023.


www.folkloregroep oostnederland.com

Folkloregroep Oost-Nederland op reis, 2019. Foto: Johan Braakman