Kevin (links) en Ivo in de beweegtuin achter het Albertusgebouw in Didam. Foto: Karin van der Velden

Kevin (links) en Ivo in de beweegtuin achter het Albertusgebouw in Didam. Foto: Karin van der Velden

Inwoners en verenigingen verbinden

'Makelaars' matchen tussen aanbieders en 55-plussers

DIDAM - Bijna een jaar geleden ging in Montferland een beweegmakelaar aan de slag. Het is voor inwoners goed om meer te bewegen. Sportaanbieders willen graag meer leden. Door voor 55-plussers een goede match te vinden, ontstaat een win-winsituatie.

Door Karin van der Velden

"Dertig procent van de inwoners geeft aan dat ze graag meer willen bewegen", zegt Kevin Steenkamp. "Ze hebben maar een klein zetje in de rug nodig om die drempel over te stappen. Als beweegmakelaar ga ik in gesprek met mensen. Soms komen zij via een huisarts of fysiotherapeut bij mij, soms nemen ze ook direct contact op. Door te praten probeer ik te achterhalen waar iemands interesses liggen. Wat wil iemand bereiken, wat kan iemand, wat wil iemand? We houden rekening met eventuele fysieke ongemakken, maar kijken ook naar vervoersmogelijkheden. Laats kwam een mevrouw uit Zeddam samen met haar buurvrouw bij mij. Naast fysiotherapie wilde ze meer bewegen. Ze had wel interesse in zwemmen. Nu doen ze samen aerobics in het zwembad in 's-Heerenberg en zijn helemaal enthousiast. Ze hadden niet in de gaten dat er in zo’n zwembad nog meer gebeurt dan baantjes trekken. Tijdens aerobics doen ze spierversterkende oefeningen, maar het is vooral ook leuk en gezellig. Bij gezondheid en bewegen kijk we niet alleen wat fysiek goed is voor iemand, ook sociale aspect is belangrijk."

"Vanuit de gemeente willen we sport en bewegen als preventief middel inzetten om inwoners vitaal te krijgen en te houden. De beweegmakelaar is een schakel die hele aanbod kent en vertrouwen kan winnen van inwoners", aldus Ivo Nijenhuis, beleidsmedewerker Sport en Gezondheid bij de gemeente Montferland. 

'Sport en
bewegen
als preventief
middel
inzetten om
inwoners
vitaal te
houden'


"Welcom en de gemeente willen het samen mogelijk maken dat inwoners een manier hebben om laagdrempelig te ontdekken wat mogelijkheden zijn rondom sport en bewegen. Drempels weghalen die beweging in de weg staan. Een stukje vertrouwen geven. De beweegmakelaar van Welcom is iemand die ze aan de hand even meeneemt om in beweging te komen. Voor mensen kan onbekend terrein een drempel zijn. Ze hebben misschien het idee dat een vereniging een groep is, waar het moeilijk kan zijn om in binnen te komen." Kevin vult aan: "Mensen hebben de mogelijkheid om een sport eerst te proberen, als het bevalt zetten we vervolgstappen, als het niet bevalt zoeken we verder. De keus blijft altijd bij degene die in beweging wil komen."

Montferland beweegt!
Met die titel stelde de raad in 2020 de sportnota vast. Daarmee deed de gemeente de belofte om te zorgen dat alle inwoners de mogelijkheid hebben om te sporten en te bewegen. Dat betekent investeren in voorzieningen, sportaanbieders ondersteunen en evenementen organiseren. Niet alleen omdat bewegen gezond is, maar ook omdat sport zorgt voor sociale verbinding en eenzaamheid voorkomt.

De gemeente deed ook onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat er een grote groep mensen is, die best wil bewegen maar niet weet hoe ze dat moeten aanpakken. Interessant is dat iets meer dan de helft van de Montferlandse inwoners van 19 jaar en ouder al aan de beweegrichtlijn voldoet. Dat betekent dat ze 150 minuten per week op matig intensief niveau bewegen en twee keer per week een half uur spierversterkende oefeningen doen. Fietsen en wandelen is een voorbeeld van matig intensief bewegen.

Openbare ruimte
Laagdrempelig sporten betekent ook dat de gemeente ervoor zorgt dat mensen in de openbare ruimte kunnen sporten. Een voorbeeld daarvan is de beweegtuin in Didam, achter het Albertusgebouw. Hier staan allerlei apparaten waarop mensen zelfstandig en in groepsverband oefeningen kunnen doen. In 's-Heerenberg is er een anderhalve kilometer lange beweegroute, met borden die oefeningen aangeven. Wandelaars kunnen onderweg over een lijn wandelen, rekken en strekken, traplopen en evenwichtsoefeningen doen.

Geen
meetings,
maar
weetings


Sportaanbod verbeteren
De beweegmakelaar helpt sportaanbieders ook met het opzetten van nieuw sportaanbod en het verbeteren van het bestaande aanbod. "Samen met verenigingen zoek ik naar mogelijkheden voor verenigingen om nieuwe leden te vinden en te zorgen dat de leden die ze hebben geboeid blijven. In Montferland doen de verenigingen dat trouwens al heel goed, kijk maar naar de tennisvereniging in Didam die het aanbod heeft uitgebreid met padelbanen. Op het terrein van voetbalvereniging DVC'26 ligt een krachtheuvel. Peter Aal nam daar het initiatief om daar een trainingsgroep te starten. Aan die training kan iedereen meedoen, je moet alleen kunnen wandelen. Met allerlei hulpmiddelen zoals elastiek,  jeu de boules-ballen en steps, verbeter je spelenderwijs je kracht, coördinatie, lenigheid, conditie en balans."

Een andere laagdrempelige manier om te bewegen is het ommetje. Op vrijdag 23 september is een nieuwe challenge voor bedrijven begonnen. Doel is om de vitaliteit van medewerkers te bevorderen. Zij worden uitgedaagd om tien weken lang elke dag twintig minuten te wandelen. Ivo: "Dat kan tijdens de lunchpauze, maar waarom zou je een overleg niet al wandelend kunnen doen. Waarom in een kantoor als het ook buiten kan? Dan heb je geen meeting, maar een weeting. De challenge duurt tien weken, dat is de termijn voor het aanleren van gedrag. Als je er eenmaal aan gewend bent, wil je het blijven doen. De app Ommetje is is er trouwens voor iedereen. Ook families en vrienden kunnen groepen aanmaken en elkaar uitdagen."

Meer informatie
Wie interesse heeft om meer te bewegen, kan direct contact opnemen met Kevin Steenkamp. Dat kan telefonisch: 06-82096868 of per mail naar k.steenkamp@welcommail.nl.