Ineke van Geemen laat als voorbeeld wat dingen zien die je kunt maken tijdens de creatieve workshops. Foto: Karin van der Velden

Ineke van Geemen laat als voorbeeld wat dingen zien die je kunt maken tijdens de creatieve workshops. Foto: Karin van der Velden

'Iets meenemen waaraan je al werkt, kan ook'

Creatieve workshops van start in Didam

Didam - Vanaf volgende week gaan in het Albertusgebouw in Didam creatieve workshops van start. Op maandagmiddag voor kinderen, op donderdagmorgen voor vijftigplussers. Niet gezamenlijk aan eenzelfde werkstuk knutselen, maar doen wat je leuk vindt, met hulp van een professionele creatieveling.

Door Karin van der Velden

In het Kunst & Crea Atelier Montferland begeleidt kunstdocente Ineke van Geemen de workshops voor jong en oud. "Het idee is ontstaan door een gesprek met Leontien van Kraay, de combinatiefunctionaris cultuur bij Welcom. We wilden in eerste instantie alleen iets voor kinderen van de basisschool doen. Ze buitenschools iets creatiefs bieden. Omdat mijn eigen moeder nu in Waverlo woont, zie ik dat oudere mensen zoeken naar iets om te doen. Dankzij Welcom kan nu ik ook ouderen laagdrempelige workshops aanbieden. Zo kunnen we eenzaamheid onder ouderen voorkomen. Een kopje koffie erbij, het is ook voor de gezelligheid. Welcom zorgt voor de ruimte en de koffie."

Deelnemers aan de workshops mogen zelf weten wat ze doen. Tekenen, schilderen of beeldend aan de slag. "Er is een verschil in wat je doet met ouderen en wat kinderen leuk vinden. Kinderen kunnen dingen maken waar ze mee kunnen spelen, bijvoorbeeld een flipperkast. Met elastiek laten ze dan een knikker over een parcours rollen. Wat techniek erbij, zoals zagen of timmeren, dat vinden kinderen leuk. Een ander voorbeeld is het bibberbeestje, dat werkt op een batterijtje. Als je er stiften of kwasten aan vastmaakt en het beestje over papier laat lopen, maakt het al bibberend een abstract kunstwerk. Wat ook leuk is, en grappig nu Halloween eraan komt, is de spinnentoren. Met een vriendje of vriendinnetje die er ook een heeft kun je een spel doen, wie heeft de toren het eerst opgebouwd. Wel eerst de toren knutselen natuurlijk.

"Misschien weten kinderen zelf wat ze willen maken, dan help ik ze met technieken. Als ze geen idee hebben, dan heb ik er voldoende. Een werk hoeft trouwens ook niet in een keer af, de volgende keer mogen ze verder met hetzelfde werkstuk."

"Volwassenen vinden het meestal leuker om decoratieve kunstwerkjes te maken, die je ergens neerzet of ophangt. Of iets maken als cadeautje voor een ander. Ik wil weer even proberen of ik nog kan schilderen, hoor ik dan. We kunnen heel veel verschillende technieken gebruiken waarmee iedereen op een eigen niveau een kunstwerk kan maken. Bijvoorbeeld een Mandela, die je symmetrisch maakt door papier te vouwen. Of de techniek Magic Marble. Met verf die op water blijft drijven maak je een mooie kleurencombinatie, daar kun je dan voorwerpen in dompelen die er gemarmerd uitkomen. In Turkije noemen ze dat Ebru.

De workshops voor kinderen zijn in de even weken op maandagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. De kosten zijn vijftien euro. De vijftig plussers zijn welkom op de maandagen in de even weken van 10.00 tot 12.00 uur. Die workshops kosten 10 euro per keer. Materiaal is inbegrepen en als je een keer niet komt, zijn er ook geen kosten. De eerste bijeenkomst kun je gratis naar binnenlopen. Wie meedoet, betaalt vijf euro. Aanmelden is niet nodig. Locatie: Albertusgebouw, Raadhuisstraat 3 in Didam.