Positief resultaat, maar toch zorgen

Gemeente presenteert begroting

MONTFERLAND - Net als vorig jaar laat Montferland een positief resultaat zien. Dat biedt enige ruimte voor nieuwe initiatieven maar daarnaast zijn er ook echt zorgen over de toekomst. 

Zorgen
De wereld om ons heen verandert snel. Er zijn grote zorgen over de huidige en de nog te verwachte economische situatie. Meer specifiek hebben we het over de dalende koopkracht als gevolg van extreem sterk stijgende energie- en voedselprijzen. Het college werkt aan een crisisplan om, aanvullend aan de maatregelen van het Rijk, onze samenleving te kunnen blijven ondersteunen. 

Onverwachte situaties
Ondanks dat de gemeente een positief saldo heeft moeten we toch geld reserveren voor onverwachte tegenvallers. Voorstellen voor onder meer armoedebestrijding, verder ontwikkelen van dorpsplannen en extra inzet BOA's worden aan de gemeenteraad aangeboden.

Wethouder Jeanette Derksen van Financiën; "De vraag is hoe om te gaan met het positieve saldo. Het niet volledig benutten van de financiële ruimte in de begroting zou als buffer kunnen werken om (onverwachte) risico's het hoofd te kunnen bieden. Dit betekent overigens niet dat er helemaal geen ruimte is om enkele nieuwe initiatieven te ontplooien”.

Raad
De Programmabegroting 2023 - 2026 wordt begin november door de gemeenteraad behandeld. De Programmabegroting is in te zien via de website.


www.montferland.info/begroting2023