Karlijn Looman is na 13 oktober geen fractievoorzitter van het CDA meer. Wie haar opvolgt, is nog niet bekend. Foto: Karin van der Velden

Karlijn Looman is na 13 oktober geen fractievoorzitter van het CDA meer. Wie haar opvolgt, is nog niet bekend. Foto: Karin van der Velden

Karlijn Looman verlaat de politiek

Didam - Woensdag heeft ze het in de bestuursvergadering van het CDA verteld. Na lang wikken en wegen heeft Karlijn Looman haar ontslag ingediend als raadslid en fractievoorzitter van het CDA: "Ik krijg het niet allemaal meer gecombineerd. Mijn gezin en mijn nieuwe baan vragen tijd en het werk in de politiek slokt heel veel van die tijd op."

Door Karin van der Velden

Karlijn Looman kreeg een nieuwe baan bij de gemeente Brummen. Daar gaat aan de slag met het project Eerbeek-Loenen 2030. "Het is een programma dat Eerbeek en Loenen toekomstbestendig moet maken. Er zijn veel uitdagingen. De gemeente wil de leefbaarheid in de dorpen Eerbeek en Loenen vergroten en de (papier)industrie in de regio te behouden. De noodzaak om een stap te maken met energietransitie wordt ook gezien. Het gebied heeft een rijke natuur er is veel recreatie en toerisme. Die kar mag ik gaan trekken, maar het vergt wel wat.

'Ik krijg het niet allemaal
meer gecombineerd.
Mijn gezin en mijn
nieuwe baan vragen
tijd en het werk in
de politiek slokt heel
veel van die tijd op


"Mijn twee jongens worden groter, ze zijn nu vijf en zeven. Waar ik ze vroeger naar bed bracht en naar een vergadering ging, hoor ik ze nu zeggen: 'Mama, moet je alweer weg?' En dat knaagt. Mijn man is in november een eigen bedrijf gestart, het groeit harder dan verwacht. Dat alles vraagt om een nieuwe balans."

Er zullen mensen zijn die zeggen dat Karlijn de politiek verlaat omdat het CDA verloren heeft. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen daalde het aantal zetels van acht naar zes en de partij belandde in de oppositie. "Toch speelt dat absoluut niet mee. Ik heb daarover geen wrok, natuurlijk had ik het liever anders gezien, maar het is gelopen zoals het gelopen is."

In 2013 is Karlijn begonnen als fractievolger en op 1 januari 2021 werd ze fractievoorzitter. Bij de laatste verkiezingen was ze lijsttrekker voor het CDA. "Het werk is sinds ik begon intensiever geworden, vraagstukken zijn complexer. Het Rijk schuift steeds meer naar de gemeente. Het Sociaal Domein zoals jeugdzorg, hulp bij het huishouden en thuiszorg werd vroeger landelijk geregeld. We hebben te maken met de Omgevingswet. Alles wat je in de gemeente ziet, zoals woningbouw, milieu, gezondheid, lucht en geluid komt daar bij elkaar. Het klimaat wordt steeds belangrijker, zeker door de droogte, waarvan je het effect in Montferland goed kunt zien, kijk maar eens omhoog als je in het bos loopt. Participatie, dat burgers betrokken worden, is heel goed. Het betekent echter nooit dat je 100% draagvlak krijgt."

"Het neerzetten van een fractie die nu goed loopt, was leuk om te doen", vond Karlijn. "Het is zeker wel een uitdaging om iedereen erbij betrokken te houden. Ik ben er trots op hoe wij in de verkiezingscampagne ons eigen verhaal hebben neergezet en dat we laten zien wat voor mooie gemeente wij hebben. Ik heb me altijd ingezet voor een fijne woonomgeving in balans met onze andere doelen, zoals biodiversiteit, groen en landschap, economie, toerisme en klimaatbestendigheid."

Als raadslid hoor je aanwezig te zijn bij alle raadsvergaderingen. In Montferland zijn dat beeldvormende, oordeelsvormende en besluitvormende vergaderingen. Karlijn legt het uit: "Een onderwerp zoals een bestemmingsplanwijziging wordt eerst in de beeldvormende vergadering behandeld. Daarvoor moet je stukken lezen en kun je vragen stellen aan de portefeuillehouder. Je luistert wat anderen ervan vinden. Omwonenden kunnen bezwaar maken of een projectleider kan juist wat toelichten. Vaak ga je ook naar de plek toe en je spreekt er met je fractie over. In de oordeelsvormingen sessie vertellen we wat we ervan vinden. We kunnen een deel veranderen, dat noemen we dan een amendement. Dan is er uiteindelijk het debat in de Raad over het amendement dan gaan we stemmen met ja of nee. Tijdens de raadsvergadering worden altijd meerdere onderwerpen behandeld. Inwoners kunnen de raadsvergaderingen online volgen en mogen in de zaal zitten. De fractievergaderingen, waar de fractie van het CDA debatteert, stopt ook. Er zullen geen werkbezoeken meer zijn, die waren vaak op zaterdag en dat was voor mij echt een struikelblok. Dan had ik nog zitting in het presidium, daar overleggen de fractievoorzitters van de zeven Montferlandse partijen. Een raadslid krijgt weliswaar een vergoeding, maar als je het omrekent naar een uurloon, kun je beter vakken vullen bij supermarkt." Een vertrekkend raadslid krijgt geen wachtgeld, Karlijn zou dat trouwens ook niet aannemen.

Karlijn blijft wel bij het CDA betrokken en ook gewoon lid. "Toen ik vertelde waarom ik nu stop, was er wel begrip. Iedereen vroeg zich eigenlijk al af hoe ik het deed. We hebben in alle kernen goede lokale mensen. Het CDA heeft gevraagd of ik adviseur wil worden. En ik zal de fractie bijstaan met dossierkennis als ze daarom vragen.

"Ik heb heel veel geleerd, het heeft me veel gebracht. Ik heb veel mensen leren kennen en vond het fijn om me voor het CDA en Montferland in te zetten. Stoppen was zeker geen makkelijke beslissing, maar ik hem hem weloverwogen genomen. Ik heb er de hele zomerperiode over nagedacht en erover gepraat. Montferland gaat wel in je hart zitten." Door het werk als raadslid, voelt Karlijn zich inmiddels meer Montferlander dan Didammer. "Als Raadslid kom je overal, dan ga je de hele gemeente waarderen."

Wie Karlijn gaat opvolgen, is nog niet bekend. "Na mijn vertrek, 13 oktober is mijn laatste vergadering, gaat de fractie een nieuwe voorzitter bepalen."