Als wethouder Henk Groote vraagt wie bij de onthulling van de plaquette wil helpen, gaan veel vingers de lucht in. Foto: Karin van der Velden

Als wethouder Henk Groote vraagt wie bij de onthulling van de plaquette wil helpen, gaan veel vingers de lucht in. Foto: Karin van der Velden

Beter
presteren als je je goed voelt

Kilder - Bij de Laetareschool werd al goed gezorgd voor het welbevinden van kinderen. Om het predicaat 'Gezonde School' te krijgen, moest alleen op papier gezet worden wat voor docenten en leerlingen al vanzelfsprekend was. 

Door Karin van der Velden

Vrijdag werd door wethouder Henk Groote de plaquette "Gezonde School Welbevinden" onthuld. Een feestelijk moment na een feestelijke morgen die al om half negen begon met ochtendgymnastiek. Ouders en leerlingen deden daar met de vakdocent gym aan mee. Er werd gezamenlijk ontbeten en ouders konden bekijken wat er in de klas gedaan wordt. Als Henk Groote heeft verteld hoe trots hij is dat de school het predicaat heeft behaald, ten slotte begint de toekomst van de generatie die het van ons moet overnemen hier, vraagt hij wie wil helpen met de onthulling. Er gaan heel veel vingers de lucht in.

Welbevinden
"Een kind dat zich goed en veilig voelt in de omgeving, presteert beter", zegt Marieke Laheij, Gezonde School Adviseur bij de GGD. "Om het predicaat te halen, moet een school vanuit vier verschillende kanten daarnaar kijken. Het beleid moet erop afgestemd zijn. Je moet een plan hebben wat te doen als het met een kind niet zo goed gaat en natuurlijk weten wat je moet doen om te zorgen dat het goed blijft gaan. Welke regels hanteer je over het omgaan met elkaar. Educatie, zowel van docenten als van kinderen, moet voor bewustzijn zorgen. De omgeving is belangrijk, een kind moet zich op school prettig voelen. Met signaleren is de cirkel rond. Dat je in de gaten hebt als een leerling niet zo lekker in z’n vel zit."

'Wij groeien
groter door
klein te blijven'


Het team van Laetare heeft zo'n dertig vragen moeten beantwoorden om het vignet te halen. "De antwoorden worden natuurlijk wel gecheckt. Het is niet zo dat je zo maar iets kunt opschrijven", aldus Marieke. "Hoe klein je school ook is, vereiste is dat je een zorgteam hebt. Dat is voor een grote school vaak makkelijker, dus het is wel bijzonder dat Laetare dat heeft.

"Welbevinden is de kapstok van het opgroeien. Als je niet lekker in je vel zit, kun je niet met gezonde voeding, bewegen en leren bezig zijn."

Laetare was eigenlijk al heel ver, zij hoefden niet bij nul te starten. Er moesten even wat puntjes op de i gezet worden, met name over het beleid. Marieke: "Ze deden het al goed, maar hadden het nog niet opgeschreven. De school heeft een enthousiast team en hele betrokken ouders. Dat zorgt voor een wisselwerking. Van een school wordt ook verlangd dat er contact is met ouders. Als je ouders hebt die dat niet willen, wordt het wel heel moeilijk. Die betrokkenheid is er hier."

Marieke heeft op andere scholen in Montferland al wel projecten gedaan op het gebied van welbevinden. "Dan ging het bijvoorbeeld over ‘meidenvenijn’. Inzet op welbevinden betekent ook dat je problemen voorkomt. Dat begint vanaf groep 1; hoe krijg je meer zelfvertrouwen. Als je er vroeg mee begint, pluk je daar later de vruchten van."

Directeur van Laetare, Liselotte Friesen, straalt deze morgen. Ze is zo trots op 'haar' school. "Het vignet halen moet geen doel op zich zijn. Het maakt dat je even in de picture komt. Leerkrachten en kinderen moeten trots zijn op de school en hoe we het samen doen. Met de vragenlijst breng je ook in beeld dat je het goed geregeld hebt. Dat breng je nu onder de aandacht. Kilder is een dorp van doe maar normaal, maar af en toe mag het kopje best boven het maaiveld uitkomen. Iedere school heeft een andere dynamiek, dat vind ik wel bijzonder. De kinderen, het team en de ouders zijn hier erg betrokken bij de school. Daarom zijn er vandaag ook zoveel ouders, terwijl het toch een werkdag is. Omdat je veel samen doet, weet je ook veel van elkaar. Zo kun je optimaal aan ontwikkeling werken. De kinderen hier helpen andere kinderen en werken goed samen. Als directeur moet je zelf al het voorbeeld zijn en dat probeer ik ook te zijn.

'Af en toe
mag het kopje
best boven
het maaiveld
uitkomen'


"Wij groeien groter door klein te blijven. Het leerlingenaantal groeit en de prognose is dat dat de komende jaren zo blijft. We blijven ontwikkelen en vernieuwen. Een paar jaar geleden deden we het project Vreedzame School, daar hebben we ook een promotiefilmpje van laten maken. We hebben een nieuw logo, een nieuwe gymzaal en de hal is vernieuwd. Wat onze school ook geregeld heeft, is schoolzwemmen. De basis wordt gelegd in een zwembad in de kelder van een voormalig hotel in de Hoofdstraat. Dat alles maakt dat ook kinderen uit Wehl en Zeddam graag naar onze school komen."

Het vignet Gezonde School is drie jaar lang geldig. In Montferland zijn nog twee scholen die het predicaat Gezonde School hebben. De scholen in Azewijn en Loil behaalden het vignet op het thema sport en bewegen.