Een van de commissies van Vrouwen van Nu organiseert bezoeken aan mooie tuinen, zoals hier in Loerbeek. Foto: PR

Een van de commissies van Vrouwen van Nu organiseert bezoeken aan mooie tuinen, zoals hier in Loerbeek. Foto: PR

Maatschappelijk betrokken en educatief

Zeddam - Vrouwen van Nu organiseert naast maandelijkse bijeenkomsten voor vrouwen uit de regio ook groepsactiviteiten, zoals boekbesprekingen en tuinexcursies. Maatschappelijk betrokken, educatief en cultureel zijn sleutelwoorden.

Door Karin van der Velden

De leden van Vrouwen van Nu komen uit heel Montferland en Doetinchem. De vereniging is voortgekomen uit de Bond van Plattelandsvrouwen, maar kreeg in 2012 een hele nieuwe uitstraling. Vroeger was de ontwikkeling van het platteland belangrijk. Gezondheid was bijvoorbeeld een belangrijk onderwerp, net als innovatie.

Voorzitter Willemien Onstenk is opgegroeid met Nederlandse bond van Plattelandsvrouwen. Haar moeder, een maatschappelijk en sociaal zeer betrokken vrouw, was er lid van. "In die tijd bleven sprekers vaak bij ons logeren, dus ik kreeg al jong mee wat het inhield." Toen ik in 1969 verhuisde van Silvolde naar Braamt ben ik lid geworden van de afdeling Zeddam. Dat was toen nog een groepje agrarische vrouwen, met dezelfde belangen en interesses. Zeer maatschappelijk betrokken en ingesteld op vernieuwing en emancipatie. We waren toen echt actievrouwen en hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er een fietspad kwam van Doetinchem naar ‘s-Heerenberg. Dan konden de kinderen veilig naar school fietsen." 

"Emancipatie is nu ook nog steeds een onderwerp", zegt penningmeester Emma van Vliet. Zij werd in 2018 lid toen ze vanuit Den Haag naar deze regio verhuisde. "Ik vond het een goede manier om in te burgeren. Leuk om wat te kunnen betekenen en ik wilde iets om handen hebben. Ik denk ook wel dat ik iets te bieden heb." Samen met secretaris Jeanneke van Elk is Emma lid van een van de leeskringen van Vrouwen van Nu. Jeanneke: "We zijn gestart met één groep, maar werden zo groot dat we een tweede groep zijn gestart. Nu staan we op het punt een derde groep op te richten. We kiezen samen boeken uit, lezen er elke maand één en bespreken dan dat boek. Dat geeft je soms andere inzichten, iedereen leest er weer wat anders in." Jeanneke werd in 2009 lid, ze woonde toen al een tijdje in ‘s-Heerenberg. De contacten onderling, culturele ontwikkeling en de lezingen die gehouden werden. waren voor haar reden om lid te worden.

Drie jaar geleden kwam Regina van 't Veen vanuit Den Haag hier wonen, ook zij werd lid om haar kennissenkring uit te te breiden. "De thema-avonden hebben altijd een interessant onderwerp. We hebben avonden gehad over dementie, cosmetische chirurgie en een dermatoloog kwam over huidkanker vertellen. De volgende bijeenkomst gaat over gender. Op 18 oktober komt transgender Lilian Haak haar levensverhaal vertellen."

Contactdames zorgen ervoor dat vrouwen die ziek zijn een bezoekje krijgen. Ze regelen dat iedereen naar de avonden kan komen en bieden een luisterend oor. Jeanneke: "Er wordt goed op elkaar gelet en voor elkaar gezorgd."

Vrouwen van Nu heeft ruim zestig leden. Nieuwe leden zijn zeer welkom. De activiteiten zijn soms overdag, soms ‘s avonds en leuk voor jong en oud. Het programma wordt steeds aangepast aan initiatieven van leden en er is geen verplichting om te komen of ergens aan mee te doen. De bijeenkomsten zijn altijd goed bezocht. Het lidmaatschap kost € 55,50 per jaar. Daarvoor krijg je ook een ledenpas die voordelen biedt bij museumbezoek of abonnementen op tijdschriften.

Meer info en aanmelden:
vrouwenvannu.nl/zeddam