De marketentsters worden bedankt voor de goede zorgen tijdens de kermis. Foto: Karin van der Velden

De marketentsters worden bedankt voor de goede zorgen tijdens de kermis. Foto: Karin van der Velden

Laatste dag van de laatste kermis

Lengel - In Lengel werd vorige week kermis gevierd. De kermis daar is de laatste in de Achterhoek. Schuttersvereniging St. Antonius zorgde dat inwoners weer een gezellig feest konden vieren. Na de wedstrijden op maandag, werd op dinsdag de nieuwe kermiskoning opgehaald. De laatste dag wordt afgesloten met 'fladderschieten'.

Door Karin van der Velden

Tijdens het fladderschieten mik je met een geweer op houten blokjes, die gemaakt zijn van een bezemsteel. Alle schutters schieten twee keer op twee blokjes. Er kunnen dus maximaal vier 'fladders' geraakt worden. Daarna is er een finale. Dit keer mochten alle schutters die drie fladders schoten, om beurten 'kampen'. Een afvalrace volgt, tot er iemand overblijft. Uiteindelijk werd Marco Gunsing de Fladderkoning. 

Op kermismaandag wordt er in Lengel op een vogel geschoten. Mykel Arts had een beetje geluk omdat zijn voorganger goed raak schoot, maar de vogel net niet viel. Het lukte Arts na 254 schoten om de romp van de vogel eraf te schieten. Hij koos zijn partner Patricia als Koningin. De hals was ook een prooi voor Mykel Arts, de linkervleugel werd er door Marco Gunsing afgeschoten, de rechtervleugel ging naar Marcel Lentink en de staart was met één welgemikt schot voor Raymond Giesen.
Samen feestvieren
Het samen feestvieren is in Lengel belangrijker dan de attracties die op de kermis staan. De Schuttersvereniging zorgt ervoor dat inwoners van Lengel elkaar ontmoeten tijdens een groot feest in de tent, dat van zaterdag tot en met dinsdag gevierd wordt. Niet alleen de bijna 400 inwoners, maar ook oud-inwoners komen voor de kermis graag weer terug naar hun dorp. Voor de kinderen is er een draaimolen en een ouderwetse kermistent waar ze kunnen bussen gooien en touwtje trekken. Daar is ook ouderwets kermissnoep te koop, zoals nougat en kaneelstokken. Warme, zoete lekkernijen zijn te koop in de oliebollenkraam.

Après Ski Party
"Op zaterdagavond was het heel gezellig in de schutterstent tijdens de Après Ski Party, met optredens van Jordy van de Boer, Arjon, Zanger Kafke en Peter Borkus. Met name de jongere bezoekers maakten er een mooi feest van", vertelt secretaris Ruud Tousain. 

Koffieconcert
Traditioneel is er op zondagmorgen een koffieconcert. Daarvoor kwam de Achterhoekse dialectband Boh Foi Toch. Tousain: "De ruim 300 bezoekers, genoten tijdens de eerste liedjes aan lange tafels van een lekker ontbijt. Maar al snel stonden ze op banken en zongen ze de bekende versjes uit volle borst mee."
Zondagmiddag was er een rondgang van Schuttersvereniging St. Antonius. Samen met het St. Jansgilde uit Beek en Harmonie Volharding trokken ze rond door Lengel en ’s-Heerenberg-Oost. De konings- en keizersparen, burgemeester Harry de Vries en zijn echtgenote en Theo Reulink, die er was namens het Pastoraal team, namen de traditionele vendelhulde in ontvangst. Een eervolle traditie, waarbij elke beweging van het vaandel een betekenis heeft. Livemuziek van topband Andekovver zorgde tot in de vroege avond voor een gezellige sfeer.

Kermiskoning
Na het vogelschieten, toen bekend werd dat Mykel Arts de nieuwe kermiskoning was geworden, begint op maandagmiddag het volgende feest. In de schutterstent kwam nu toporkest Kaliber optreden. De aanwezigen werden getrakteerd op een spektakel van jewelste.
Het fladderschieten op dinsdagmorgen kan pas beginnen nadat de nieuwe kermiskoning is opgehaald en de schutters een een goed ontbijt en een paar consumpties van de nieuwe kermiskoning hebben genuttigd. Tijdens het traditionele appèl, afgenomen door Commandant Ronald Tousain, werden diverse leden op hun 'onvolmakelijkheden' aangesproken. Voor kermisdinsdagmiddag had het bestuur een nieuw format bedacht. Voor een vast bedrag konden de aanwezigen genieten van uitgebreid Duits buffet, met zelfs een varken aan het spit, Zelfs de drankjes waren inbegrepen. Ruim 100 personen maakten gebruik van dit concept. Entertainer Jan Kersten zorgde voor de nodige gezelligheid in de tent.  

De Lengelse Schuttersvereniging viert twee keer per jaar feest. In juni is er weer een schuttersfeest. Dan mag schutterskoningin Marian Ruikes haar titel verdedigen.