De jongste is begin 20 de oudste 70. Dinsdags spelen ze samen zaalvoetbal. Foto: Karin van der Velden

De jongste is begin 20 de oudste 70. Dinsdags spelen ze samen zaalvoetbal. Foto: Karin van der Velden

Gezellig voetballen in zijn puurste vorm

"Altijd op de bal en nooit op de man."

Didam - De meeste voetballers komen via via bij het zaalvoetbalteam dat elke dinsdag van 18.00 tot 19.00 uur in Sporthal de Muizenberg een wedstrijdje speelt. Iedereen die graag mee wil doen, is van harte welkom.

Door Karin van der Velden

Voor de wedstrijd krijgen de voetballers te horen of ze die avond een wit of gekleurd shirt moeten aantrekken, een vast team is er niet. Gewoon vijf tegen vijf en gewisseld wordt er naar behoefte. Daarbij wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de conditie van de voetballers. "We proberen de teams zo gelijkwaardig mogelijk in te delen", zegt Stokman. "Je moet daarom elke dinsdag een wit en gekleurd shirt meenemen, want je weet van tevoren niet in welke kleur je voetbalt.

"Het voetballen zelf gebeurt wel lekker fanatiek. Menig doelpunt wordt gevierd alsof de winnende goal in de champions league is gescoord. Maar het spel is altijd eerlijk. Altijd op de bal, nooit op de man." William Boerstal vult aan:  "Als voetballers geblesseerd langs de lijn zitten, hebben ze de blessure altijd ergens anders opgelopen. De meeste zijn niet meer zo jong, dus het herstel duurt ook wat langer."

"Het is gezellig voetballen in zijn puurste vorm", zegt Fred Stokman die sinds 2014 penningmeester, secretaris en tevens voorzitter is. Die taken nam hij destijds over van André Blum. 

De zaal wordt nog steeds elke week in De Muizenberg gereserveerd onder de naam 'Zaalvoetbalvereniging DVC'26', maar een link met de voetbalvereniging is er al lang niet meer. Het initiatief werd ooit wel vanuit de Didamse voetbalvereniging gestart. In de begin jaren zeventig wilden leiders en trainers graag een keer in de week samen in de zaal voetballen.


Een sportief uurtje
"Van de contributie, die maar tien euro per maand bedraagt, kan 47 weken per jaar de sporthal worden gehuurd", vertelt Stokman. Tijdens de zomervakantie en op officiële feestdagen is de zaal gesloten en spelen we niet." Het gaat echt om het voetballen, want een nazit is er niet. Boerstal: "We voetballen een uurtje en gaan dan weer naar huis. Gewoon een sportief uurtje en dan heb je de avond nog voor jezelf."

"Je moet een wit en gekleurd shirt meenemen."

Vaders, zonen en dochters
Het is best bijzonder dat door de jaren heen vaders met hun zonen of dochters hebben meegespeeld in het team. Sjoerd Sanders is met 23 jaar de jongste, Bennie Kupers is het oudste lid, hij is begin zeventig: "Maar ik kan nog goed meekomen, ik hoop het nog wel een tijdje vol te kunnen houden!" Bij de familie Janssen is er zelfs al sprake van de derde generatie die meedoet. William Boerstal (53) is het langste lid. Ongeveer 26 jaar geleden vroeg zijn oom Jan Lendering of hij mee wilde doen. William nam op zijn beurt een vriend en zijn zwager mee.
Zo gaat het dus vaak. Toch willen de voetballers graag wat nieuw bloed. Stokman: "We hebben nu zeventien leden. De oudere voetballers zullen toch een keer stoppen en de overige talenten zijn niet altijd blessurevrij. Je bent trouwens niet verplicht om elke week te komen. Als je niet kunt, is dat ook geen probleem. Wie nieuw komt, mag vier keer gratis mee voetballen. Als het dan bevalt, kan iemand lid worden."

Wie interesse heeft om in deze gezellige groep te komen voetballen, kan een mail sturen naar fred.stokman@ziggo.nl of even bellen naar 06-53378269. 

Op dinsdagavond bij de Muizenberg binnenlopen ( Lupinestraat 11, Didam), kan natuurlijk ook.