Kleine ergernissen

Misschien komt het door het gevoel van weemoed waarmee ik afscheid neem van de zomer, ik heb ineens de behoefte om wat kleine ergernissen te delen. Misschien komt het omdat ik zelf in elk geval probeer te voorkomen dat ik een ander overlast bezorg en ik me stoor aan dat gedrag omdat ik zelf weleens wat minder rekening zou willen houden met een ander. Het leven is zoveel leuker als je je nergens aan ergert, dus voor de lol doe ik het niet. Misschien helpt het als ik het van me af schrijf. Misschien dat iemand denkt: Oh, dat zal ik voortaan niet meer doen.

Fietsen zonder licht
Tijdens de kermis was onze straat een gezellige doorgang voor mensen op weg naar of van de feestlocatie. Lachend, zingend en vrolijk fietsten ze tot diep in de nacht langs en ik geniet daarvan. Maar tijdens het laatste rondje met de hond, zag ik ook dat er heel veel jeugd zonder licht fietst. Is het te veel moeite om het licht aan te zetten? Is de lamp kapot? Kunnen zoveel fietslampen tegelijkertijd kapot zijn? Ik hoop maar dat de kinders veilig thuis komen.

Poepzakjes op de raarste plaatsen
Hartstikke netjes natuurlijk dat je de poep van je hond in een zakje doet. Zo'n zakje moet je vervolgens wel in een afvalbak gooien. Niet in een afvoerput voor hemelwater proppen, niet aan het hek langs het spoor ophangen of in de struiken gooien. Dan kun je de poep beter gewoon laten liggen. Zelfs in het bos zie ik langs de wandelpaden poepzakjes liggen.

Te hard rijden
Een veelgehoorde klacht, automobilisten die met een noodgang door het centrum rijden. Volgens mijn man is het erger geworden sinds Max Verstappen succesvol is in de Formule 1. We hebben het hier niet over veertig rijden in plaats van dertig, maar over gasten die met zo'n tachtig kilometer door een straat scheuren waar ook voetgangers lopen. Helpt daar een zebrapad tegen? Ik geloof niet dat je de aso's daarmee afremt.

Obstakels op de stoep
Dat is misschien nog wel mijn grootste ergernis. Dat je als voetganger gedwongen wordt om op straat te lopen, omdat de stoep geblokkeerd is. Waarom zet je een fiets dwars op het trottoir? Of tussen een reclame-uiting van een winkel en een auto of bloembak? Waarom parkeer je een auto op de stoep, terwijl er vijf meter verder een parkeerplaats is.

Is het echt zo erg dat dat asogedrag alleen stopt als er gehandhaafd wordt? Met een kleine moeite doe je een ander een groot plezier.