Marcha laat de miss-pose zien, die zij ook moest doen tijdens de castingdag. Foto: Pauline Redlich

Marcha laat de miss-pose zien, die zij ook moest doen tijdens de castingdag. Foto: Pauline Redlich

Durf zelfvertrouwen te hebben

DIDAM - Marcha Harmsen is door naar de finale van Miss Teen Gelderland. Samen met 59 andere meiden ging zij naar de castingdag in Berg en Dal en werd gekozen tot de laatste twintig. De komende maanden staan in het teken van de voorbereidingen op de finale, die op vrijdagavond 23 december gehouden wordt in Theater Hanzehof in Zutphen. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de finalisten zelf.

Door Pauline Redlich

Miss Beauty of the Netherlands is een missverkiezing waarvoor per provincie twee missen gekozen worden: Miss Beauty (19 t/m 27 jaar) en Miss Teen (15 t/m 18 jaar). Miss Beauty of Gelderland staat onder leiding van Matilde Verhagen en Nikki Prein.

Op de website is te lezen dat het een avontuur met diepgang is. De finalisten geven, naast hun persoonlijke groei en de glamour van de rode loper, ook een stukje terug aan de samenleving door middel van liefdadigheid en betrokkenheid bij mensen. Ze zetten zich in voor de LINDA.Foundation, om gezinnen met kinderen in Nederland te helpen die het financieel zwaar hebben.

Dit is precies wat Marcha zo aanspreekt om mee te doen: de combinatie geven en zelfontwikkeling. "Mijn vriendin Simone Roeloffs deed vorig jaar mee,” vertelt Marcha, "en zij was erg enthousiast over hoe zij werd geholpen en hoe zij zichzelf verbeterd had. Het ‘meiden-onder-elkaar' hield mij eerst een beetje tegen, maar ik ben superblij dat ik het toch gedaan heb.”

Marcha bekeek op YouTube de castingdag van vorig jaar en wist wat haar te wachten stond, toen ze op 15 september hoorde dat ze zichzelf in drie rondes mocht presenteren voor de achtkoppige jury. "Eerst in cocktail-outfit, daarna in bikini en tot slot in een blauwe jeans met een wit topje. En alles op hakken,” lacht Marcha. "Wat een drama, haha. (Ik ben één meter tachtig en loop nooit op hakken.) Ik bleef bij de bikini-ronde aan het tapijt haken, waardoor ik bijna viel.”

Tot haar grote geluk werd bij de uitslag als derde, ‘nummer zestien, Marcha Harmsen' genoemd. "Huh, Harmsen,” dacht Marcha, "dat ben ik!” Waarom ze daar zo verbaasd over was? "Nou, er waren zoveel leuke meiden en iedereen was zo mooi. Daardoor verwachtte ik niet teveel."

"Het is zó gaaf om iedere zondag les te krijgen in dansen, bootcamp, catwalk-lopen, fotoshoots, sponsordagen, noem maar op. Ik wil andere meiden aansporen om dingen te doen die ze graag willen. Als je in bikini op hakken voor een jury durft te staan, gaat het niet om je lichaam maar om hoe je je presenteert. Dat geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen en dat gun ik iedereen.”

De winnares van Miss Teen Gelderland gaat door naar de landelijke finale. Iedereen mag het natuurlijk zelf weten, maar Marcha hoopt dat mensen op haar willen stemmen via https://www.instagram.com/marchaharmsen/