"Financiële stress heeft ook weerslag op kinderen."

'S-HEERENBERG - Veel inwoners, verenigingen en ondernemers kampen met financiële problemen door stijgende energieprijzen. De landelijke overheid doet al het nodige. De Gemeente Montferland wil, daar waar de landelijke overheid (nog) niets doet, inspringen.

Wethouder Ingrid Wolsing: "Inwoners moeten kunnen blijven deelnemen aan activiteiten. We moeten voorkomen dat dorpshuizen en verenigingsgebouwen omvallen. Daarom zullen we aan de gemeenteraad vragen maximaal 840.000 euro beschikbaar te stellen waarmee we op korte termijn kunnen investeren in verenigingsgebouwen en dorpshuizen. Per faciliteit komt dan maximaal 5000 euro beschikbaar als aantoonbaar is dat er problemen zijn. We kijken wat nodig is, dat is heel wisselend. Sommige verenigingen zullen blij zijn met zonnepanelen en een warmtepomp. We willen voorkomen dat verenigingen de deuren moeten sluiten omdat ze energielasten niet kunnen betalen. Het is dus ook een overbrugging tot de landelijke maatregelen van kracht zijn.

"We vinden het ook belangrijk dat er activiteiten worden georganiseerd, zeker als ze gericht zijn op ontmoeting, bijvoorbeeld voor ouderen. Neem bijvoorbeeld KBO, die gaan voortvarend te werk met het uitzenden van kerkdiensten. De kerk kan maar tot 10 graden verwarmd worden. Online kan de dienst toch doorgaan. Voor kijkers dubbel warm: de temperatuur in eigen huis en toch samen zitten. In Montferland hebben we een meedoenregeling, gezinnen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm komen daarvoor in aanmerking. Die norm willen we verhogen naar 130% of 140%.

"Van scholen horen we ook dat er problemen zijn, die krijgen ook extra geld. Het kan niet dat kinderen zonder ontbijt naar school komen of niet meekunnen met schooluitjes. Als er financiële stress in een gezin is, heeft dat ook weerslag op kinderen. "Door de aanvragen voor energietoeslag hebben we meer mensen in beeld gekregen die we gaan attenderen op de regelingen. Vroegsignalering is belangrijk. Welcom en Plavei zijn ook heel actief om mensen te vinden. In Montferland hebben 1200 mensen de energietoeslag aangevraagd. Daarboven zit ook nog een hele grote groep die geen energietoeslag ontvangt, maar het wel moeilijk heeft. Bij de voedselbank komen nu ook ouderen, waarvan niet het vermoeden bestond dat ze financiële problemen hadden."

Meer info
Het Financieel Loket is een centraal punt van de gemeente waar u met vragen en/of problemen op financieel gebied terecht kunt. Dat kan door een e-mail te sturen naar financieelloket@montferland.info of door te bellen met het Sociaal Team van de gemeente Montferland op (0316) 291 374 (van 8.30-12.30 uur). Contact opnemen met Welcom is een andere mogelijkheid. Dat kan door te bellen naar de Welzijnslijn (0316) 292 828 (ma t/m vr van 09.00 tot 12.00 ).