Het onderwijs op Symbion wordt gekenmerkt door een goede sfeer en veel persoonlijke aandacht. Foto: Carlo Stevering

Het onderwijs op Symbion wordt gekenmerkt door een goede sfeer en veel persoonlijke aandacht. Foto: Carlo Stevering

Carlo Stevering

Twee open dagen bij Symbion praktijkonderwijs

DIDAM - Symbion houdt dit schooljaar twee open dagen: op dinsdag 8 november en op dinsdag 28 februari. Symbion is de Liemerse school voor praktijkonderwijs. De school is er vooral voor leerlingen die graag leren door te doen. Daarom zijn er veel praktijkvakken en stages. Bijna alle leerlingen hebben na Symbion een passende plek op de arbeidsmarkt (vaak bij hun stagebedrijf) of ze leren door op het mbo.

Een belangrijke succesfactor op Symbion zijn de kleine klassen. Er zitten maximaal zestien leerlingen in een klas en vaak nog minder. Bij de praktijkvakken geldt een maximum van acht leerlingen. “Het is geen een-op-een onderwijs, maar veel scheelt het niet. Onze docenten kunnen álle leerlingen de aandacht geven die zij nodig hebben. Dat vertaalt zich in betere leerprestaties”, legt locatiedirecteur Kenneth Tsang uit.

Iedere klas heeft een eigen mentor, die de schoolontwikkeling van de leerlingen scherp in de gaten houdt. Ook zorgt de mentor voor een fijne sfeer, waarin leerlingen optimaal kunnen presteren. Indien nodig doet de mentor een beroep op het ondersteuningsteam. Heel bijzonder is dat het team dagelijks na schooltijd bij elkaar komt om de dag door te nemen. Kenneth Tsang: “Iedereen weet wat er leeft in de klas en in de school als geheel.”
Iedere leerling heeft een eigen Individueel Ontwikkelingsplan (IOP), dat regelmatig met de ouders wordt besproken. Ouders hebben sowieso een belangrijke rol. “In de eerste klas komt de mentor thuis bij de leerling kennismaken. We doen het echt samen”, vertelt Kenneth Tsang. Verder is er ondersteuning op het gebied van taal, rekenen en sociale ontwikkeling.

Het motto van Symbion is ‘leren in de echte wereld’. Daarom zijn er veel praktijkvakken en stages. Derdeklassers hebben externe groepsstages in de vijf sectoren die Symbion aanbiedt: zorg, horeca, handel & logistiek, techniek & bouw en groen. Deze stages helpen de leerlingen om in de bovenbouw een branchegerichte opleiding te kiezen.
Symbion biedt twintig branchegerichte opleidingen aan. Deze opleidingen worden afgesloten met een certificaat of diploma. Bijvoorbeeld het las- of vorkheftruckdiploma of diploma’s voor de horeca, schoonmaak en zorg. “Deze worden door de branches erkend, waarmee werkgevers zeggen: ‘Dit is wat je nodig hebt om bij ons aan de slag te kunnen’. Onze leerlingen hebben daarmee een belangrijk streepje voor”, zegt Kenneth Tsang.
Verder kunnen leerlingen op Symbion vmbo-deelcertificaten behalen en in de bovenbouw de Entree-opleiding voor het mbo doen. Daarmee hebben ze mbo-niveau 1 alvast binnen en kunnen ze doorstromen naar niveau 2 (en soms zelfs naar niveau 3). Bovendien sluiten bijna alle leerlingen hun periode op Symbion af met het landelijk erkende praktijkdiploma.

Tijdens de open dagen kunnen kinderen met een (verwacht) praktijkonderwijsadvies samen met hun ouders alvast sfeer proeven én zelf de handen uit de mouwen steken. Wie op een andere manier wil kennismaken met Symbion, bijvoorbeeld in een persoonlijk gesprek of door een echte les mee te draaien, kan contact opnemen met Marlies Taal: 0316 - 583 880. De open dagen op 8 november en 28 februari duren van 16.00 tot 20.00 uur. Het adres van Symbion is Hoge Witteveld 2 in Didam.