Jubileumprins Clemens I met zijn gevolg tijdens het 55-jarig jubileum. Foto: MKFotografie

Jubileumprins Clemens I met zijn gevolg tijdens het 55-jarig jubileum. Foto: MKFotografie

MarcoKrachtenFoto MKFotografie

Leertrekkers pronken met hun veren

Stokkum – De Leertrekkers bestonden op 27 oktober jl. precies 55 jaar en dat is dit carnavalsjaar al op diverse manieren gevierd: Met een daverende jubileumpronkzitting op 14 Mei, met een gezellige familiedag op 26 Juni en met een feestelijke receptie op 22 Oktober. Voordat het jubileumjaar met een pronkzitting t.g.v. het afscheid van jubileumprins Clemens I en zijn adjudanten Theo Hansen en Lucas Hunting op zaterdag 19 November aanstaande wordt afgesloten halen De Leertrekkers óók op zondag 6 November nog een keertje alles uit de kast!

Dat 'alles uit de kast' kan op die dag zowel letterlijk als figuurlijk worden genomen. Tijdens een grootse tentoonstelling in het Gildehuis zullen De Leertrekkers nog een keer flink uitpakken met honderden foto’s, tal van videobeelden, historische documenten, onderscheidingen, kleding- en decorstukken en tal van andere bijzondere en historische relikwieën uit de rijke historie van de stokkumse carnavalsvereniging. Niet alleen Prins Clemens zal deze middag pronken met zijn veren, maar de hele vereniging.

Prins Clemens door het lint
Na jubileumboeken t.g.v. het 22- en 44 jarig jubileum en een jubileumvideo bij het 33-jarig bestaan is het de eerste keer in de geschiedenis dat een hele tentoonstelling aan De Leertrekkers gewijd zal worden. Met het doorknippen van een lint zal Prins Clemens I op zondag 6 November om 14.11. de tentoonstelling feestelijk openen onder het toeziend oog van zijn hofhouding, Raad van 11, bestuur, oud-prinsen en diverse andere onderdelen van de vereniging. De deuren zullen sluiten om 18.11.u. De tentoonstelling is voor liefhebbers van carnaval en geschiedenis, dus ook voor belangstellenden buiten de vereniging of Stokkum, gratis te bezoeken en een absolute must. Het feit alleen al dat bijna alle inwoners van Stokkum in iets meer dan een halve eeuw wel op minimaal één foto of in filmopnames voorkomen, maakt de tentoonstelling al aantrekkelijk om te bezoeken.

Oprichtingscafé ’t Klaphek
Dat De Leertrekkers op 27 Oktober 1967 door de toenmalige uitbater van café ’t Klaphek Bertus Loeters in samenwerking met het tamboerkorps van Harmonie Volharding is opgericht, zal deze middag speciaal herdacht worden. Een gedeelte van de Gildezaal zal namelijk ingericht worden als café ’t Klaphek met een interieur uit de jaren ’60. Om de warme band met ’t Klaphek nog eens extra te benadrukken zullen diverse oud-kroegbazen uit het verleden in dit gedeelte van de zaal hun opwachting maken! Deze setting maakt het extra leuk om met oude bekenden van vroeger terug te blikken op die goede oude tijd! Hierbij nodigt de organisatie dan ook oud leden van dansgardes, bestuur, Raad van 11, hofhouding en medewerkers aan pronkzittingen uit om hier met elkaar af te spreken om onder het genot van een drankje oude herinneringen op te halen. Uiteraard is het ook een ideale gelegenheid om als carnavalsbuurt/straat hier samen naar toe te gaan!! Speciaal hiervoor gaan De Leertrekkers ook met de consumptieprijs terug in de tijd!!

De organisatie van deze tentoonstelling is al maanden bezig geweest om 'old grei' met historisch belang bij elkaar te verzamelen. Mochten er nog mensen zijn die iets unieks uit de Leertrekkersgeschiedenis hebben (foto’s, films en andere materialen) en deze niet aan het grote publiek willen onthouden kunnen deze op vrijdagavond 4 november tussen 19.30 en 21.30.uur of zaterdag 5 November tussen 10.00-12.00.u. bij het Gildehuis afgeven. Uiteraard zal er zorgvuldig met het aangeleverde materiaal worden omgegaan.

Wie aanstaande zondag 6 November een carnavalistische reis door de tijd komt maken zal zien dat aan het eind van het overzicht óók op een bijzondere wijze aandacht geschonken zal worden aan de toekomst. Want De Leertrekkers blijven absoluut niet stil staan in de tijd en bouwen zeer zeker óók aan de toekomst. Deze tentoonstelling is daarom niet alleen voor ouderen interessant, maar óók voor toekomstige carnavalisten om zich te laten inspireren. En wie weet lopen er op 6 november in het Gildehuis wel diverse Prinsen, Prinsessen, bestuurs- en Raad van 11 leden, dansmarietjes, hofjonkers en adjudanten uit de nabije toekomst van De Leertrekkers rond! Voor méér info zie de Facebookpagina van De Leertrekkers en:


www.leertrekkers.nl