Sfeerbeeld van de vorige editie in 2021. Foto: Roel Kleinpenning

Sfeerbeeld van de vorige editie in 2021. Foto: Roel Kleinpenning

Festival van het smakelijke leven in de achterhoek

ULFT - Op 2 november organiseert LEADER Achterhoek in samenwerking met de Smaakacademie Achterhoek en Achterhoek Kookt het Festival van het Smakelijke Leven in het Dru Industriepark in Ulft. Dit festival is de feestelijke afsluiting van het LEADER programma (2015-2022) in combinatie met de derde Ronde Tafel platform Achterhoek Food. Het thema van dit event is ‘Hoe voedsel ons kan verbinden’, oftewel hoe Achterhoek Food verbindt en bijdraagt aan een toekomstbestendige vitale regio.

Het programma van het festival is opgedeeld in drie delen. "Voor inwoners uit de regio is met name het festival van het Smakelijke Leven erg interessant", vertelt Maurits Steverink, die betrokken is bij de organisatie. "We beginnen met een terugblik op de periode 2015- 2022 en kijken daarna met inwoners, ondernemers, onderwijs en gemeenten onder leiding van futuroloog Ruud Veltenaar naar de toekomst." 

Er wordt gezamenlijk gesproken over de thema's die een plek verdienen in de nieuwe LEADER Ontwikkelingsstrategie voor de periode 2023-2027. "Het festival is een smakelijke combinatie met workshops en lezingen die verzorgd worden door het LEADER-project Achterhoek Kookt en door de Smaakacademie Achterhoek. 

Het belooft een smakelijk en interactief programma te worden met lezingen, een informatiemarkt, workshops en demonstraties van heerlijk eten uit de Achterhoekse foodkeukens. Duurzamer, gezond en als even kan uit eigen grond. Met name dat laatste is ook voor inwoners iets om over na te denken als het gaat om de vraag hoe er via ons voedsel meer verbinding tot stand kan komen." Het Festival van het Smakelijke Leven begint om 13.00 uur en duurt tot 20.00 uur en is vrij toegankelijk.

Tegelijkertijd is ook het LEADER project Achterhoek Kookt te bezoeken. Stichting Horeca Talent Achterhoek wil studenten enthousiasmeren voor en laten excelleren in het horecavak. Met het project Achterhoek Kookt wil de stichting laten zien dat de horeca een mooie sector is om in te werken. Er zijn tijdens Achterhoek Kookt spannende kookwedstrijden, bijzondere en trendy producten te proeven en er kan kennis gemaakt worden met het 'werken in de horeca.