Hilka Wind op de locatie aan de dr. Hubert Noordtstraat, die ook als illustratie in het boek staat. Foto: Roel Kleinpenning

Hilka Wind op de locatie aan de dr. Hubert Noordtstraat, die ook als illustratie in het boek staat. Foto: Roel Kleinpenning 

foto Roel Kleinpenning

Omi Mies vindt een bijzonder steentje

Doetinchem – 'Omi Mies en het bijzondere steentje' is de titel van het eerste prentenboek van de hand van de Doetinchemse Hilka Wind. “Het prentenboek gaat over mijn oma die in 2017 overleden is. Ze was de omi van mijn kinderen. Ze hield van grappige verhalen vertellen. Samen hebben we lang geleden een bijzonder steentje gevonden. Dat was de inspiratie voor dit prentenboek.”

Door Carla van der Meer

In het boek noem ik haar Omi Mies, maar dat is niet haar echte naam. Omi Mies was een bijzonder mens. Een schat, maar ze was ook eigenzinnig. Ze is 92 jaar geworden en tot op hoge leeftijd was ze op de hoogte van trends. Als ze iets nieuws in een reclame zag, wilde ze dat meteen proberen. Het was echt geen oma in een bloemetjesjurk. Zij hield van hippe kleding, veel zwart, rood en tijgerprintjes. Toen ze overleden was, dacht ik: over haar zou ik een boek kunnen schrijven. Dat ga ik doen, besloot ik. Ze had veel grappige dingen waar anderen ook lol om kunnen hebben.”

Gek op kinderen
Omi was gek op haar kleinkinderen en achterkleinkinderen. “Ik nam mijn kinderen mee naar woonzorgcentrum Croonemate en ze fleurde helemaal op als haar achterkleinkinderen zag. Ze werden verwend met snoepjes en koekjes. Ik ben blij dat ze haar achterkleinkinderen nog zo bewust heeft meegemaakt. De laatste jaren was haar gezondheid niet zo goed, maar ze wilde de kinderen niet missen. Dat heeft haar nog een hele tijd op de been gehouden.”

Op waarheid gebaseerd
Het verhaal Omi Mies en het bijzondere steentje is op waarheid gebaseerd. “Begin jaren 80 heb ik een steentje gevonden”, vertelt Hilka. “Ik was toen een jaar of 6. Dat was ook een bijzonder steentje. Oma heeft het voor mij in haar jaszak bewaard. Dat was een grappige anekdote in de familie. Die heb ik nu in het prentenboek vastgelegd. In het boek gaat Omi vanaf haar kamer in Croonemate een rondje lopen door de stads. Bij de dr. Huber Noodtstraat ziet ze een steentje dat ze al balancerend oppakt. Ze stopt het steentje in haar jaszak om aan de zusters te laten zien. Onderweg komt ze de postbode tegen en die maakt een praatje. Ongeduldig door het oponthoud gaat ze terug naar haar kamer. Ze pakt het vergrootglas en ze ontdekt dat het een heel bijzonder steentje is. Ze moet er heel erg om lachen. Zo erg, dat ze ’s avonds nog lachend in bed stapt.”

Feestje om te lezen
Het boek is voor peuters en kleuters, maar Hilka vindt zelf leeftijd niet zo belangrijk. “Mijn kinderen zijn nu 7 en 9 jaar oud”, vertelt ze. “Maar ze vonden prentenboeken al leuk toen ze 1 waren en voorgelezen werden. Het boek moet ook een feestje zijn voor degene die het voorleest. Elke leeftijd moet lol hebben aan het verhaal.”

Doetinchemse oma
Het prentenboek van een echte Doetinchemse oma is een volledige Doetinchemse productie. De illustraties zijn van Kirsten Lucie Gerritsen. “Zij snapt ook hoe fijn het is om lang een oma te hebben”, zegt Hilka. De vormgeving is gedaan door Jeroen Martens.

Eigen beheer
Hilka geeft het uit in eigen beheer, in samenwerking met Uitgeverij Hermans. “Ik wilde het een lokaal boek laten zijn voor mensen die zich betrokken voelen bij Doetinchem. Maar het verhaal is ook leuk voor mensen die Doetinchem niet kennen.”

Heerlijk om te schrijven
Hilka is tekstschrijver. "Vroeger schreef ik al gedichten en ik heb altijd beroepsmatig geschreven”, vertelt ze. "Het is heerlijk om te schrijven. Ik heb meer dan genoeg inspiratie om meerdere prentenboeken te schrijven. Mensen uit Doetinchem zullen de prenten herkennen. Zuster Ien, in het dagelijks leven Ineke, heeft geposeerd voor de illustratie van de zuster. Op de prenten staan ook dingen die oma in haar kamer had staan. Voor de familie is dit heel herkenbaar.”

Boekpresentatie
Het boek wordt op 2 november gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan wethouder Jorik Huizinga. Vanaf 3 november is het prentenboek à 14,95 euro verkrijgbaar via website: www.omimies.nl en bij kinderboekwinkel Meester Mokka in Doetinchem.