De familie Vreeman bij het beeld van Dominee Stork, naar wie het park achter het Albertusgebouw is genoemd. Foto: Karin van der Velden

De familie Vreeman bij het beeld van Dominee Stork, naar wie het park achter het Albertusgebouw is genoemd. Foto: Karin van der Velden

Beeld naamgever in Dominee Storkpark

Didam - De familie Vreeman kijkt uit op het park achter het Albertusgebouw. Sinds 2013 is de naam ervan al het Dominee Storkpark, maar er zijn maar weinig mensen die het zo noemen. Het park staat bekend als Albertuspark of Centrumpark. "Daar moest een keer wat aan gedaan worden", vond Gerda Vreeman. Haar man Geert Vreeman is niet alleen een vermaarde fotograaf, maar ook een kunstenaar. Hij maakte een beeld van de markante dominee.

Door Karin van der Velden

"We spraken een keer met voormalig wethouder Oscar van Leeuwen, tijdens een van de bijeenkomsten voor het centrumplan. Ook Oscar kende de naam van het park niet. Wij vinden dat als je een park naar iemand noemt, dan moet je er ook voor zorgen dat iedereen de juiste naam kent."

'Dan moet
iedereen toch
de juiste naam
van het park
kunnen
onthouden?'


Het duurde even voor de gemeente warm liep voor ons plan om een beeld van Dominee Stork in het park te plaatsen", aldus Geert Vreeman. Donderdag 27 oktober werd het dan toch onthuld.
Drie keer werd het voorbeeld opnieuw gemaakt. Het eerste beeld stond een tijd in het centrumpunt, maar is daar verdwenen en niemand weet waar het is. Het tweede voorbeeld bracht Geert gebakken naar de bronsgieter, maar die had liever een ongebakken exemplaar. Lastig, want ongebakken klei moet je tijdens het vervoer goed stabiliseren. De dominee heeft een hoed op. Dat is wel zo toepasselijk voor een beeld dat buiten staat. Maar die rand was natuurlijk lastig in positie te houden.
De familie is tevreden met het resultaat en met de plek die het beeld gekregen heeft. "Het beeld staat zo dat de zon er de hele dag op schijnt. Aan de voorkant van de rand van de hoed zit een glimmend stukje en dat licht dan extra op. Het is wel de bedoeling dat het beeld wat gaat verweren, dan wordt het steeds mooier."
Het beeld staat precies op de plek van de oude pastorie. De familie Vreeman heeft er vanuit de woonkamer zicht op. De gemeente zorgde voor een sokkel en plaatste naast het hoofd van de dominee het silhouet van de pastorie. Binnenkort komt er een QR-code bij het beeld waarmee de geschiedenis van Dominee Stork kan worden opgezocht. Wethouder Jeanette Derksen-Geuijen heeft tijdens de onthulling toegezegd dat er ook naamborden komen. "Dan moet iedereen toch de juiste naam van het park kunnen onthouden?"

Wie was dominee Stork?
Geert Stork kwam in 1907 op 41-jarige leeftijd als predikant naar het overwegend katholieke Didam. Met zijn tweede vrouw en negen kinderen ging hij wonen in het domineeshuis ‘De Wheem', midden in het park achter het Albertusgebouw. Dit huis was bereikbaar via het Domineesstraatje. De dominee was een tolerante en tactvolle persoonlijkheid. Hij plaatste zich nimmer op de voorgrond en liet zich ook niet in met de gemeentelijke politiek. Ook de verhoudingen met de katholieke kerk waren goed. Dominee Stork had veel krediet bij de kerkenraad en kreeg vaak op eigen initiatief zaken voor elkaar. Dankzij hem kwam er in 1926 een openbare school, de school van meester Veenink. In 1938 werd op grond van de kerk een gemeentehuis gebouwd, dat nu nog aan de Raadhuisstraat staat. In 1943 nam de dominee op 77-jarige leeftijd afscheid. Hij overleed in 1951 en ligt begraven op de Nederlands Hervormde begraafplaats aan de Wilhelminastraat.