Peter Aalders met de Heaven Reunion Band tijdens Huntenpop. Foto: Peter van Tuijl

Peter Aalders met de Heaven Reunion Band tijdens Huntenpop. Foto: Peter van Tuijl

Foto: Peter van Tuijl

Muzikaal eerbetoon aan Peter Aalders

ULFT - Decennialang was hij het middelpunt van de rock- en bluesmuziek in de Achterhoek en omgeving. Muziekliefhebbers genoten van zijn karakteristieke zang en kenmerkende performance. De muziek sterft niet uit. Peter Aalders, de charismatische vertolker, is niet lang meer het middelpunt op de bühne. Op zaterdag 12 november is er voor hem een afscheidsconcert in DRU. Peter zal nog enkele nummers zingen tijdens zijn 'Final Show'.

Door Marcel van Berkum

Peter kreeg wat last van zijn rug. Optreden ging moeizamer en niet pijnvrij, maar dat heeft het publiek nooit gemerkt. Tijdens Beapop op Koningsdag in Ulft zong hij nog een deel van het repertoire met zijn oude band Blues Factor. Daarna snel naar Doetinchem waar de muzikanten van Roots 66 Revisited al klaar stonden. Zijn laatste optreden was ook in Doetinchem tijdens het Stadsfeest. Na onderzoek in het ziekenhuis kregen hij en partner Annie enkele weken geleden het ontstellende bericht dat hij terminaal ziek is en zich op het ergste moet voorbereiden. Zijn laatste wens is nog één keer op het podium te staan in zijn geboorteplaats tijdens een concert met muzikanten, die hem door de jaren dierbaar zijn geworden.

Diederik
Peter Aalders is een innemende persoonlijkheid, sociaal bewogen en wars van arrogantie, die zijn Achterhoekse roots niet verloochent. Hij is geboren in de Schoolstraat in Oer. In zijn jeugd was hij fanatiek wielrenner. Eerst in dikke banden races en snel kwam er een echte racefiets. Nog steeds is hij wielerliefhebber en tot voor kort verleende hij hand- en spandiensten bij wielerclub De Zwaluwen. Na het actief wielrennen kwam de muziek. Eind jaren zestig was hij één van de grondleggers en eerste discjockey van de legendarische discobar 't Hemeltje in Ulft. Als dj Diederik was hij populair dankzij zijn eigenzinnige muziekkeuze. In zijn setlist mocht een nummer van Frank Zappa nooit ontbreken. Mede door zijn muziek werd 't Hemeltje in de jaren van zwart vinyl the place to be en kwamen jongeren van heinde en verre naar de muziektempel achter café Smithuus.

Peter wilde de muziek, die hij draaide, ook zelf maken en ging optreden als zanger van de band. Hij voelde zich thuis op de bühne en straalde dat uit. Zijn herkenbaar stemgeluid bleek uitermate geschikt voor country rock. De eerste jaren in bands als Free Feeling, Accidental en Bivak. Landelijke bekendheid kreeg de formatie Danvil, die hij oprichtte met Günter Giesen, Johnny Roodakker, Fred de Vooght en André Ruiter.

Muziek is altijd hobby gebleven, maar ook was hij secretaris van postduivenvereniging De Sportvrienden. Peter stond aan de basis van een drukkerij als maatschappelijk project in zijn woonplaats. Van daaruit werkte hij vele jaren in de drukkerij van Misset in Doetinchem, waar hij de afgelopen tijd ook woont.

Formidabel
Met sommige muzikanten uit die beginperiode van zijn lange muzikale carrière stond de 72-jarige zanger tot voor kort nog steeds op de bühne en zij zullen ook aanstaande zaterdag van de partij zijn. Op een bepaald moment was hij de charismatische frontman van maar liefst drie formaties: Blues Factor, Heaven Reunion Band en Roots 66 Revisited. Dat was wat veel en hij moest keuzes maken. In 2019 was zijn laatste concert als zanger van Blues Factor. Met de Heaven Reunion Band speelde hij vele jaren met groot succes onder de mega parasol op Huntenpop. In 2018 op één avond zelfs met beide bands. Het was opvallend dat er geen sleet op zijn stem zat en zijn zang alleen maar aangrijpender werd. Peter was een formidabel zanger!

Peter The Final Show
Om Peter Aalders een waardig eerbetoon te geven organiseren zijn muziekvrienden een afscheidsconcert in de DRU popzaal in Ulft. Vanwege zijn conditie is gekozen voor een middagconcert. De bands Great, Blues Factor, Heaven Reunion Band en Roots 66 Revisited treden op. Bij de laatste formatie wil Peter heel graag een aantal songs zingen. Alle muzikanten en DRU werken belangeloos mee. Namens Peter en Annie wordt de opbrengst van het concert gedoneerd aan Inloophuis Oude IJssel in Doetinchem.
Reunion in heaven!

‘Peter The Final Show' is zaterdag 12 november in DRU Poppodium.
De voorverkoop is razendsnel gegaan en het concert is uitverkocht.