Esther Spliethof gaat samenwerken met haar dochter Rebecca van Avezaath. Welke impact heeft het generatieverschil? Foto: PR

Esther Spliethof gaat samenwerken met haar dochter Rebecca van Avezaath. Welke impact heeft het generatieverschil? Foto: PR

Generatieverschil in consultancy

Loerbeek - Esther Spliethof is al zo'n 25 jaar actief als consultant. De komende tijd gaat haar dochter Rebecca van Avezaath steeds meer overnemen. Hoe werkt zoiets nou in de praktijk? Welke impact heeft het generatieverschil in de consultancy praktijk?

Door Karin van der Velden

Rebecca heeft nu een leuke baan bij Defensie, waar ze een team aanstuurt dat communicatiemiddelen inkoopt. "Dan moet je denken aan satellieten, radio's en materiaal voor simultaoren ofwel materialen die signalen verstoren." Nadat Rebecca een paar keer met Esther meeging naar klussen, ontstond de interesse voor het trainings- en coachingswerk. Esther wil op haar beurt wat meer van haar vrije tijd genieten. Rebecca is bezig met afronding van haar master Managementwetenschappen. Haar scriptie gaat over KPI's, cijfers waarmee je prestaties kunt meten. Klopt de waarheid van de KPI of kun je die manipuleren om managers tevreden te stellen en wat doet dat met intrinsieke motivatie van medewerkers?

Inmiddels zijn moeder en dochter er al wel achter dat het generatieverschil ook zorgt voor verschil in de manier van werken. "Rebecca is veel meer van de taakgerichte ontwikkeling, meten is weten en ze is heel doelgericht. Dat merk ik als we samen overleg hebben", zegt Esther. "Ik ben veel meer van de mensgerichte ontwikkeling." Rebecca vult aan: "Mijn generatie is veel meer to the point. De generatie van mijn moeder praat eerst over koetjes en kalfjes, is meer van het compromis: We moeten er allemaal wat van vinden."

Esther ziet hoe elke generatie anders om gaat met hiërarchie. "Bij mijn ouders was de baas ook echt de baas. Als je de schooldirecteur sprak, moest je bijna een buiging maken. Mijn generatie mag niet directief zijn. Als je dat toch een keer bent, wordt meteen gevraagd: Gaat het wel met je, zit je wel lekker in je vel? Nu wordt steeds meer gekeken naar professionaliteit en doelen die een organisatie moet halen. Maar dat doe je in gezamenlijkheid omdat je een klus moet klaren." Rebecca: "Ik werk in een hele hiërarchische organisatie. Maar mijn generatie is minder gevoelig voor het aantal sterretjes dat op een schouder staat. Je wilt in gesprek als je denkt dat het beter kan."

Rebecca wil internationaal groeien en focussen op de quick wins. Digitalisering heeft niet Esthers interesse, hoewel ze wel snapt dat het moet. Rebecca zal veel meer social media zoals LinkedIn benutten. Er zal ook veel online gaan. "Als ik naar een locatie ga, moet er wel een doel achter zitten. Mama heeft in Nederland een klantenbestand opgebouwd. Ik wil het bedrijf internationaal laten groeien, mensen aannemen. Wel in behapbare stappen."
Esther houdt zich in haar werk bezig met optimalisatie van processen en dan met name hoe mensen met elkaar omgaan: "Organisaties zijn vaak zo bezig met structuren, maar het gaat veel meer over cultuur. Niet weer een nieuw protocol invoeren, maar wat doe je als iemand onaardig tegen je is of aan je zit. Wij willen organisaties strategisch helpen door mee te lopen. Ons bedrijf, The Development Company, wil dit bereiken door krachten uit verschillende stijlen van een generatie te bundelen. Hoe zie je jouw gedrag in relatie tot het doel?" Rebecca: "Ik zal dan wat doelgerichter zijn en mama zal toch wat vaker vragen hoe iemand zich bij iets voelt. Daarbij is ze zeker niet soft hoor! Maar ik ben meer van eerst zien dan geloven en mijn moeder gaat altijd uit van het positieve." Esther lacht: "Misschien is dat niet zo'n generatiedingetje, maar meer genetisch. Daarin lijk je op je vader."

Er zijn natuurlijk ook overeenkomsten. Esther: "Respect en vertrouwen moet er altijd zijn, dat is van alle tijden. Nobody is perfect, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. We denken allebei in oplossingen, niet in problemen en we zijn creatief." Rebecca: En we zijn allebei niet van de dikke rapporten, maar van het doen. Een plan kan op een A4'tje in bullets. Duidelijkheid creëer je door het gesprek aan te gaan. Dat mag ook confronterend zijn. Als je niet past in een bedrijf, moet je daarover eerlijk zijn en iemand coachen naar een andere baan. In veel bedrijven moet de pyramide gekanteld worden. Gebruikers worden te weinig bij het proces betrokken. De oplossing wordt vaak gezocht in dure systemen of extra managementlagen. Maar de mensen onderin de piramide hebben de kennis en de kunde."