Groenvoorziening niet alleen voor de sier

Didam - In een groene omgeving voelen de meeste mensen zich prettiger. We zijn er ons ook steeds meer van bewust waarom dat is. De gemeente Montferland heeft een nieuw groenbeleidsplan ontwikkeld, dat binnenkort aan de gemeenteraad wordt voorgelegd ter vaststelling. 

Door Karin van der Velden

Inwoners van de gemeente Montferland konden in een enquĂȘte laten weten wat hun wensen zijn. Antwoord geven op de vraag: Welke rol vervult groen voor het leefklimaat van Montferland? Daarbij ging het om vier thema's.

Esthetiek
Groen moet aantrekkelijk, mooi en afwisselend  zijn. Als je kijkt naar het groen dat de laatste tijd is aangelegd, bijvoorbeeld bij het station in Didam, zie je dat er allerlei verschillende bloemen door elkaar groeien. Verschillende kleuren, verschillende hoogtes, het staat allemaal door elkaar. Weg met de strakke grasvelden!

Gezondheid
Groen moet uitnodigen om te bewegen, bijvoorbeeld om te wandelen. Daarnaast zorgt groen voor een stukje verkoeling, neemt het fijnstof op en nodigt het uit tot samenzijn. Sommige boomsoorten nemen in verhouding meer fijnstof op. Het park in de vernieuwde Bloemenbuurt in Didam is een voorbeeld van groen, gericht op samenzijn.

Biodiversiteit
Ziektes in bomen, zoals de Iepenziekte, en plagen, zoals de processierups en de letterzetter, kun je voorkomen door verschillende soorten door elkaar te plaatsen. Het gevarieerde groen is kleurrijk, maar trekt ook meer en meer verschillende insecten en vogels aan.

Klimaat
Het planten van meer en ander groen wapent tegen het veranderde klimaat. Met ander beheer kun je verdroging en hittestress verminderen en wateroverlast voorkomen.

De gemeente wil deze doelen bereiken door op een andere manier te kijken en te werken met het gemeentelijk groen. Zelfbeheer en bewonersinitiatieven, zoals in Didam het park in de Lupinestraat, worden gestimuleerd. Dat betekent niet meer werken volgens standaard kwaliteitsnormen, maar maatwerk leveren. Kijken hoe je bepaalde effecten kunt bereiken. 

Er is een plan om gebiedsgewijs groen aan te pakken, te vernieuwen of zelfs te vervangen. Daarvoor is kritisch gekeken naar het groen dat er nu in de gemeente is. Kan het er nog mee door of is het al aan vervanging toe? Dit is een flinke klus en in de komende jaren wordt dit concreter gemaakt.