Harmke en José Rasing kunnen trots zijn op het boek Winkels in Didam, dat zondag bij Plok werd gepresenteerd. Foto: Henk Wiendels

Harmke en José Rasing kunnen trots zijn op het boek Winkels in Didam, dat zondag bij Plok werd gepresenteerd. Foto: Henk Wiendels

Een boek waar je in blijft bladeren

Didam - Na de presentatie van het boek waar ze vier jaar mee bezig was, moet José Rasing nog even landen. 'Winkels in Didam' werd zondag 6 november met veel enthousiasme ontvangen. "Het is een boek waar je in blijft bladeren, een prachtig naslagwerk en wat brengt het veel herinneringen boven." Zomaar een paar reacties van mensen die het boek inmiddels hebben.

Door Karin van der Velden

Van de eerste oplage was in de voorverkoop al meer dan de helft verkocht, ook tijdens de boekpresentatie stonden mensen in de rij om een exemplaar te bemachtigen en Boekhandel Kuppens, waar het boek voor € 25,- te koop is, zag de voorraad al snel slinken.

Toen José Rasing aan het project begon, had ze niet kunnen denken hoe groot het zou worden. Een boek met 200 pagina's, maar het werden er meer dan 350. De werkgroep begon klein, maar groeide uit tot zo'n vijftien mensen. Staat alles erin? José weet zeker dat dat niet zo is: "Als ik bedenk wat er allemaal in staat, zie ik het als een mooie samenvatting van wat er nog meer te vertellen valt."

Het eerste boek bood José aan haar oom en oud-juwelier Anton Bolder aan. José wist al dat diverse familieleden een winkel hadden in Didam, maar ze ontdekte tijdens het onderzoek dat de eerste winkel die in Didam geregistreerd staat van een van haar voorouders was. José's dochter Harmke deed de vormgeving van het boek dat heel veel oude foto's en advertenties en nieuwe foto's van oude voorwerpen bevat. Voor de presentatie trok Harmke een bestelkar van vroeger naar binnen, nieuw gemaakt door Hans Hansen. Daarop lagen de boeken die José overhandigde. Het tweede exemplaar ging naar Ronald Amting, voorzitter van Gastvrij Didam. Hij vertelde: "Toen wij hoorden van het boek over de Winkels in Didam, besloten wij meteen om dit prachtige initiatief te steunen. Zonder verleden geen toekomst en de winkeliers van vandaag borduren voort op de gastvrije historie van winkeliers van vroeger." Alle aangesloten ondernemers krijgen een exemplaar van het boek. Door in de voorverkoop 120 boeken aan te schaffen werd het initiatief ondersteund. Iedereen die meewerkte aan het boek kreeg daarna een exemplaar. José voegde er een kaart met een persoonlijke boodschap bij. 

Er waren ongeveer 150 mensen aanwezig, zij konden ook de kleine tentoonstelling over winkels in Didam bekijken. Zo'n vijftig (oud)ondernemers waren erbij en zij gingen samen op de foto. 

De komende tijd is José nog druk met opruimen en het rondbrengen van wat boeken. Ze heeft nog het plan om een boek te maken over de geschiedenis van de ruitersport in Didam. Daar had ze voor het boek over de winkels al een begin mee gemaakt.

Zo’n 50 (oud)ondernemers die aanwezig waren, zijn samen op de foto gegaan. Bijvoorbeeld Rudy Staring, voormalig slager in Didam. Hij werkte ook mee aan het boek: "Ik had de taak om foto's te zoeken, bijvoorbeeld van bepaalde winkels." Rudy was ook de link tussen OVD en Gastvrij Didam.

Vincent van Vuuren, de vice-voorzitter van de OVD is blij met het eindresultaat en de grote belangstelling. "Het is een succesvolle middag, ik heb heel veel positieve reactie van winkeliers, oud-winkeliers en Didammers gehoord. Zij herkenden natuurlijk veel in het boek. Aan het boek ging veel archiefonderzoek vooraf door de werkgroep onder leiding van José. Ook voorzitter Theo te Wil heeft heel veel werk gedaan, hij heeft zijn geheugen flink moeten raadplegen. Het resultaat is een uitgebreid naslagwerk. Door Harmke mooi visueel gemaakt met alle foto’s, plaatjes en met een goede tekstuele onderbouwing. Dat is met deze diepgang nooit eerder gedaan. Er is nog heel veel meer informatie beschikbaar, opgehaald bij winkeliers en inwoners. Het boek zal nog niet helemaal compleet zijn, maar je moet een keer stoppen. De boeken die we zondag uitreikten, waren echt vers van de pers, er is tot het laatste moment aan doorgewerkt.

Waar te koop
De boeken zijn te koop bij Boekhandel Kuppens en op maandagavond tussen 19.00 en 21.00 uur bij de OVD in het Albertusgebouw. Het kost maar 25 euro. Dat is mede te danken aan de Clubactie van de Rabobank. De overige kosten heeft de OVD op zich genomen.