Plannen voor 58 nieuwe woningen werden door drie partijen gepresenteerd. Foto: Karin van der Velden

Plannen voor 58 nieuwe woningen werden door drie partijen gepresenteerd. Foto: Karin van der Velden

Huizen voor ouderen en starters

Didam - In de Didamse Molenwijk en De Kom moeten deze zomer 44 huishoudens verhuizen naar een andere huurwoning. Hun PeGe woning wordt gesloopt. Er komen 58 woningen voor terug. Een deel van de woningen is levensloopbestendig, een ander deel gericht op een- en tweepersoonshuishoudens en kleine gezinnen. Vrijdag werden bij Jan & Jan drie verschillende plannen gepresenteerd.

Door Karin van der Velden

Wie er in de nieuwe woningen gaat wonen, is nog niet bekend. Het was dus niet zo dat nieuwe bewoners hun mening over de plannen konden geven. De keus voor het uiteindelijke plan wordt gemaakt door een selectiecommissie die bestaat uit terugkeerders, medewerkers van Plavei en de gemeente. Omwonenden kunnen hun keuze via een formulier kenbaar maken. De directeur, Arjan ter Bogt, van Plavei geeft uiteindelijk het definitieve akkoord. 

De drie ontwerpen zijn gebaseerd op een stedenbouwkundigplan. Daarin wordt precies beschreven welke woningen waar komen te staan en hoe groot ze moeten zijn. Een deel van de huizen heeft een beneden- en bovenverdieping. De benedenverdieping is levensloopbestendig, gelijkvloers en geschikt voor rolstoel of rollator. Woningen op de bovenverdieping hebben twee slaapkamers, hier kunnen alleenstaanden wonen of kleine gezinnen. Eén huizenblok heeft een rood dak en op de kop van een rijtje moet een accent komen. Een van de ontwerpers deed dat met een dakoverstek en detail in metselwerk, een ander heeft de hoekwoning dwars op de rij geplaatst en de derde laat ook de tweede verdieping recht, als een soort toren, in plaats van schuin doorlopen. Ook de indeling van de woningen en het materiaalgebruik verschilt. 

Wat wel overal terugkomt is duurzaamheid. Bewoners betalen straks weinig voor energie. In de Molenwijk worden woningen nu alvast voorbereid voor aansluiting op het warmtenet in een later stadium.
Hergebruik van materialen
Naar het materiaalgebruik wordt kritisch gekeken. "Het hergebruik van materialen levert drie voordelen op", vertelt Marcel van Bodegraven van Plavei. "Materialen zoals bakstenen zijn duur, er is een lange levertijd en het kost veel energie om nieuwe materialen te produceren. Met de bouw kan waarschijnlijk ook aan nieuwe stikstofberekeningen worden voldaan. De nieuwe woningen zijn voorbereid op klimaatveranderingen, zoals warmere zomers en meer regen. Er komt veel groen, bomen en hagen en parkeerplaatsen op grasstenen. Het regenwater wordt door infiltratie opgevangen."

In de bestaande woningen vinden ook huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen onderdak. Daarvoor wordt tijdens de bouw een tijdelijke voorziening getroffen en in de nieuwe woningen kunnen ze weer terugkomen, bijvoorbeeld in ingebouwde nestkastjes en bijenstenen.

Tien procent wil terug
Alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens kunnen weer terug verhuizen, maar meestal kiest maar 10% daarvoor. Soms zien ze op tegen twee keer verhuizen, maar vaker voelen ze zich in de nieuwe woning ook wel fijn. De mensen die moeten verhuizen krijgen stadsvernieuwingsurgentie. Dat betekent dat ze voorrang krijgen als er een huurwoning wordt aangeboden. Het biedt ruimte om te verhuizen naar een plek waar ze graag willen wonen. Een wijk of kern binnen de gemeente of zelfs naar een andere gemeente. Sandra Schouten van Plavei: "Soms willen mensen liever in een stad wonen, maar bijvoorbeeld in Arnhem zijn de wachttijden erg lang. Wie moet verhuizen, krijgt voorrang. Huurders hebben vrije keus. Als je op woensdag een woning ziet die je wat lijkt, ga je kijken en als je het niets vindt, kijk je gewoon verder."

Plavei verwacht dat voor de zomer iedereen is verhuisd. In september kan dan de sloop beginnen, dan is ook het broedseizoen voorbij, en de bouw begint eind 2023 of begin 2024. De woningen in de Molenwijk zijn dan in het derde kwartaal klaar, die in De Kom drie maanden later.