In het midden de drie broers Meijer uit Didam ( foto: Marlous Velthausz)

In het midden de drie broers Meijer uit Didam ( foto: Marlous Velthausz)

Foto: Marlous Velthausz

Je kiest er niet voor, het overkomt je

’S-HEERENBERG – Mantelzorgers uit de gemeente Montferland werden vrijdag 10 november eens keer verwend. Om hen een blijk van waardering te geven werden ze uitgenodigd in het Barghse Huus in ’s-Heerenberg.

door Marlous Velthausz

Het Steunpunt Mantelzorg van Welcom organiseerde in samenwerking met de gemeente Montferland donderdag 10 november een feestje voor de mantelzorgers. Meer dan honderd mantelzorgers hadden zich aangemeld om naar het Barghse Huus te komen om eens zelf in het zonnetje te worden gezet. Mantelzorgers vervullen een belangrijke rol in de zorg voor een ziek familielid, vriend of buur waar zij een band mee hebben. Zij maken het mogelijk dat die persoon nog zelfstandig kan blijven wonen. Tegenwoordig wordt er steeds meer gevraagd van een mantelzorger, vooral als mensen langdurig en intensieve zorg nodig hebben. 

Marja Lukassen van Welcome heette de mantelzorgers allemaal van harte welkom: “Jullie zijn van onschatbare waarde, want als jullie het bijltje erbij neergooien hebben de zieke mensen een groot probleem. Mantelzorgers zorgen over het algemeen voor hun familie en bekenden en vinden het dan vanzelfsprekend om te helpen. Dat is het zeker niet, daarom wordt hun inzet en liefdevolle verzorging zeer gewaardeerd.” 

Wethouder Ingrid Wolsing was naar het Barghse Huus gekomen om namens de gemeente Montferland haar blijk van waardering uit te spreken aan alle mantelzorgers: “Het zou de gemeente heel wat meer geld kosten als wij jullie hulp niet hadden en hiervoor professionele hulp voor in hadden moeten schakelen. Eveneens is het goed om te zien dat zo veel mensen hier naartoe zijn gekomen.”

Vanaf 14.00 uur waren de mantelzorgers van harte welkom en werden ze ontvangen met een kopje koffie of thee. Ondertussen had men de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en tips aan elkaar te geven. Om 15.00 uur werd iedereen verzocht om naar de theaterzaal te gaan en werden ze verrast met de theatershow Tribute to Abba. De bezoekers werden mee terug in de tijd genomen toen Abba nog een van de succesvolste bands ter wereld waren. Dancing Queen, Mamma Mia, Waterloo en vele andere bekende nummers werden door menigeen meegezongen. Hierna werden ze getrakteerd op een hapjes buffet en een drankje en rond half zes kwam er een einde aan een verwendag voor de mantelzorgers. 

‘Zorgen voor elkaar hoort bij het leven’

Koos en Gerda Aaldering uit Didam zorgen samen voor hun 95-jarige moeder en schoonmoeder mevr. Aaldering: “We zijn nu extra druk, want een poosje geleden is ze gevallen en kan nu niet meer voor zichzelf zorgen. We helpen haar van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat en doen dit met heel veel liefde.” De drie broers Meijer uit Didam zaten gebroederlijk naast elkaar en vertelden dat ze allen hun partner verzorgen, maar ook omdat er geen andere keuze is: “We doen dit uiteraard met liefde en met veel plezier en overleggen regelmatig met elkaar hoe we de zaken en de huishoudelijke werkzaamheden moeten aanpakken.”  Cora van Baarsel uit ’s-Heerenberg zorgt al 27 jaren voor haar gehandicapte man: “Ik heb mijn man leren kennen in Oostenrijk waar ik met een stel activiteitenbegeleiders uit Velp op vakantie was. Mijn collega’s hebben ons toen gekoppeld en samen hebben we er nog steeds geen spijt van. De liefde overwint alles.” Hannie uit ‘s-Heerenberg zorgt al jaren voor verschillende personen: “De laatste jaren ben ik voor Annie een echt mantelzorgmaatje. Ga met haar boodschappen en maak ritjes met haar naar het ziekenhuis. We doen ook leuke dingen zoals samen koffie drinken bij een restaurant en voor een paar weken terug hebben we nog nieuwe kleding voor haar gekocht.”

Steunpunt Mantelzorg Montferland
Mantelzorgconsulenten Marja Lukassen en Elize Navis zijn er voor ondersteuning en om het werk van de mantelzorgers te verlichten. Mensen kunnen met alle hulpvragen bij hen terecht. Zij organiseren cursussen, lotgenootcontacten, bijeenkomsten en beantwoorden individuele hulpvragen. Voor informatie of vragen: 0316 - 292828 of via e-mail: m.lukassen@welcommail.nl of e.navis@welcommail.nl