Twee burgermeesters. Kinderburgermeester Sander en Harrie de Vries. Foto: Gery Starink

Twee burgermeesters. Kinderburgermeester Sander en Harrie de Vries. Foto: Gery Starink

Elke dag met plezier naar
Montferland

Didam - Wat maakte in 2022 het meeste indruk op burgermeester Harry de Vries? En wat staat er voor 2023 op de planning? Nu het jaar nog maar net begonnen is, blikken we terug en kijken we vooruit.

Door Karin van der Velden

In het eerste kwartaal van 2022 ging de coronacrisis over in de Oekraïne-crisis: "Met hetzelfde crisisteam gingen we voortvarend te werk om opvang te regelen voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Binnen twee maanden werden er in Montferland zo'n driehonderd mensen opgevangen. De eerste locatie was voormalig hotel Engelbarts in Zeddam, Plavei heeft in Didam heel snel een deel van het kantoor beschikbaar gesteld en intussen waren wij bezig om het pand van Specialized in 's-Heerenberg aan te passen. Daarbovenop kwam nog het aanbod van Fons van Pul, die daar het net aangekochte hotel Landskroon beschikbaar stelde. Er zijn zo'n vijftig mensen bij particulieren opgevangen. Montferland heeft zich hier van de beste kant laten zien. We zagen veel medeleven, betrokkenheid en waardering vanuit de samenleving. Er zijn ook heel wat vrachtwagens met hulpgoederen vanuit onze gemeente vertrokken. Het eind van de oorlog is helaas nog niet in zicht.

Energiecrisis
Direct gevolg van de oorlog was de energiecrisis. De Vries vertelt dat raad en college heel eensgezind reageerden met een uitgebreid steunpakket voor particulieren, bedrijven en verenigingen: "Montferland loopt daarin voorop. Als overheid moet je proberen niet onbeperkt geld in zaken te pompen, maar je moet wel zien dat je de samenleving aan de gang houdt. Mensen actief houden, zorgen dat verenigingen niet omvallen. We kunnen helaas niet onbeperkt blijven helpen. Dat komt in 2023 en 2024 op ons af. Het Rijk heeft ons in de gelegenheid gesteld te helpen, maar die geldstroom houdt wel een keer op."

Politieke landschap
In 2022 won de oppositie glansrijk de gemeentelijke verkiezingen. "Dat ze zouden winnen, werd wel verwacht, maar toch niet dat het politieke landschap zo omgedraaid zou worden. Een hele nieuwe coalitie trad aan, alleen Ingrid Wolsing had ervaring als wethouder. Vanaf het moment dat je wethouder bent, let iedereen op je. Die rol is wel even wennen. In Montferland hebben we een hele professionele ambtelijke organisatie, daar mogen we best trots op zijn. Ze hebben verstand van zaken, hart voor de zaak en laten een grote betrokkenheid zien. De medewerkers van het gemeentehuis zijn voor ervaren bestuurders, maar zeker voor beginnende bestuurders een zegen. Ook de gemeenteraad is voor een groot deel nieuw. Zij hebben uitgesproken dat ze anders willen opereren dat het traditionele beeld. Ze zijn zelfkritisch, kijken goed naar zichzelf en ontwikkelen zich door scholing."

Iets waar De Vries absoluut niet trots op is, is de controle op Industrieterrein De Fluun in mei: "De wijze waarop dat gegaan is, verdient geen schoonheidsprijs. Ik ga elke dag met plezier naar Montferland, maar de dagen na deze actie vond ik beslist niet leuk. Toch zullen we wel controles blijven houden. Er is een enorm brandgevaar bij zo'n drugslab, als het verkeerd gaat, is Montferland echt in last." Dat er begin dit jaar in de Endepoelstraat voor de tweede keer een drugslab is gevonden geeft De Vries beslist geen triomfantelijk gevoel. "Tijdens de controle in mei werd hier niet opengedaan, er waren geen signalen dat er toch iets aan de hand was. Meer kan ik daar niet over zeggen, het politieonderzoek loopt nog."

Drive van inwoners
In 2022 konden alle activiteiten van de carnavalsverenigingen, schutterijen en evenementen als Didam op Stelten weer doorgaan. De Vries genoot ervan. Vooral van de drive die inwoners hebben om dit met elkaar mogelijk te maken. Dankzij burgerinitiatieven werd in oktober een nieuwe dorpshuis in Braamt geopend. In Loil kon de opening van Hart van Loil gevierd worden. In 's-Heerenberg Oost werd aan leefbaarheid gewerkt. Samen met bewoners kijken de gemeente en woningcorporatie Plavei wat er in deze grote wijk verbeterd kan worden. De Bloemenbuurt Didam werd genomineerd voor de Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2022.

Als burgemeester ben je ook betrokken bij de verdrietige gebeurtenissen: "Er kwamen jonge mensen om het leven bij verkeersongelukken en door een zelfdoding. Landelijk daalt het aantal verkeersslachtoffers, maar het percentage jongeren stijgt. Dat vind ik zorgelijk."

Kijken naar de toekomst
Half december werd bekend dat Harry de Vries nog een jaar langer burgermeester van Montferland mag blijven. Er staat in 2023 heel wat te gebeuren. Zo zal Montferland zich uitspreken over samenwerking met regio Achterhoek of regio Arnhem-Nijmegen. "Samenwerking met beide partijen blijft daarbij belangrijk", benadrukt De Vries. "Als we in het samenwerkingsverband met de Achterhoek stappen, betekent dat niet dat alle banden met het Liemerse blok in de Groene Metropoolregio worden verbroken. Als we naar de Achterhoek gaan, moeten we goede afspraken maken. Ik snap wel het gevoel van de inwoners dat je daar wat meer kunt bereiken."

In verschillende kernen is woningbouw gepland, daarvoor zal een koers bepaald moeten worden. Daarbij moet ook gekeken worden naar huisvesting voor arbeidsmigranten: "De mensen die hier komen werken, hebben het recht op fatsoenlijke woonruimte. Nu worden ze overal ondergebracht waar een huis vrij komt. Handhaving op goede woonomstandigheden is niet makkelijk en daarnaast is er een discussie over het verschil tussen wonen en goed wonen is. Zes mensen op een matrasje in een kamer vind ik niet goed wonen. Toch zijn we door de rechter al regelmatig teruggefloten.

"Het handhavingsteam dat uit BOA's en wijkagenten bestaat, is vanaf 1 februari weer op peil. We hebben dan een sterke ploeg, waarmee we stappen kunnen zetten, bijvoorbeeld als het gaat om de verkeersproblematiek. We gaan snelheidsproeven doen, handhaven op vrachtwagens die rijden op plekken waar ze niet mogen komen en parkeeroverlast in Didam en 's-Heerenberg aanpakken. Ondermijning in het buitengebied krijgt extra aandacht. We vragen ondernemers en bewoners om goed met ons mee te kijken.

"Als college gaan we de boer op, vergaderen op locatie. De collegevergadering zijn eens per maand in een dorpshuis in een van de kernen. De rest van de dag doen we iets bijzonders. In Zeddam gaan we op 7 met diverse mensen lunchen, daarna brengen we een bedrijfsbezoek.

"Samen met inwoners gaan we in het kader van de omgevingswet de omgeving in beeld brengen. Waar je trots op bent en wat je mist. Wat zou er moeten komen? Dat is een unieke kans om inwoners aan het woord laten. Zij bepalen, de gemeente is ondersteunend."

Kinderburgermeester
Tot slot zegt De Vries dat hij het zo leuk vond om samen te werken met kinderburgermeester Sander. Kinderen uit groepen 6 en 7 kunnen zich nu aanmelden als ze deze functie een jaar willen bekleden. Meer info: Montferland.info/kinderburgermeester

Zichtbaar genietend van het defilé tijdens het Schuttersfeest in Didam. Foto: José Vierwind