Teun Aleven: "We hebben betaalbare huizen nodig om de jeugd in Kilder te houden." Foto: Karin van der Velden

Teun Aleven: "We hebben betaalbare huizen nodig om de jeugd in Kilder te houden." Foto: Karin van der Velden

Huizen om jeugd in Kilder te houden

Kilder - Als je een kleine kern leefbaar wilt houden, moet je zorgen dat jeugd er blijft wonen. Zij zorgen voor nieuwe leden voor de verenigingen en dat er genoeg kinderen zijn om een school te behouden. Maar dan zijn er wel betaalbare huizen nodig.

Door Karin van der Velden

De dorpsraad van Kilder liet in 2021 onderzoek doen, 94% van de inwoners wil graag in Kilder blijven wonen. De ouderen die willen vertrekken, verwachten op termijn meer zorg nodig te hebben. Voor hen zouden levensloopbestendige woningen gebouwd kunnen worden. De gemeente kocht inmiddels grond aan de rand van het dorp en er zijn twee participatiebijeenkomsten geweest, waar bewoners hun wensen kenbaar konden maken. Op 1 februari is de volgende.

Een van de plaatsen waar jongeren naartoe trekken is Wehl. Het project Heideslag daar bevat 30 betaalbare woningen van 35 tot 70 m2 op een kavel van 100 m2. Teun Aleven van Modulovo Future Homes is een van de aanbieders en wil zijn kleine betaalbare starterswoningen ook graag in Kilder bouwen. "Inclusief de grond, blijft de prijs van deze woningen onder de 185.000 euro. Daarvoor heb je een woning die is voorzien van alle gemakken en met een hoog afwerkingsniveau. We hebben eerst goed onderzoek naar de kwaliteit gedaan. We hebben gekozen voor een stalen frame, waarbinnen kopers de indeling zelf kunnen bepalen. De woning is energiezuinig, dat heeft een positieve invloed op de hypotheek. De huizen worden in Polen gemaakt, in een bedrijf met een Nederlandse bedrijfsleider. Stikstofregels gelden alleen voor het stukje transport van de Duitse grens naar Kilder." 

Een berichtje op Facebook zorgde voor een optocht langs het bedrijf van Aleven, dat in Kilder is gevestigd. "Die zondag zat de mailbox vol en de week erna meldden zich negen serieuze kandidaten met interesse voor een dergelijk huis." Aleven legde zijn plannen voor aan de dorpsraad en aan wethouder Rob Mos, die in principe enthousiast zijn over de plannen.

Rob Mos: "Teun is bij ons geweest en ik vond het een prachtig plan. Ik heb steeds gehoord dat er in Kilder vooral heel veel behoefte is aan woningen voor jongeren. Het initiatief om dit plan te steunen, ligt dan ook bij de jeugd. We vertrekken van een blanco vel papier. Intussen heb ik wel een afspraak gemaakt met de wethouder die verantwoordelijk is voor het plan in Wehl om daar kennis op te halen." 

"Ik zou het liefst willen dat ze morgen beginnen met starterswoningen", zegt Jos Majoor, voorzitter van de Dorpsraad. "Het plan is heel mooi. Maar voordat de spade in de grond gaat, is er niets zeker. Er zijn meerdere partijen met een projectplan en er zijn ook mensen die graag een kavel willen hebben om zelf te bouwen. Er moet goed onderzoek gedaan worden naar de hoeveelheid auto's die de wijk in en uit rijden en of het elektriciteitsnet is berekend is op de gasloze woningen. Omwonenden raken het uitzicht op het Bergherbos kwijt, daar moet je ook rekening mee houden. Ik hoop dat de bouw in 2024 kan beginnen. Voor ons staan starters- en levensloopbestendige woningen met stip op één."