Vroege aanpak van (dreigende) financiële problemen door bijvoorbeeld hoge energie prijzen werkt. Foto: WH

Vroege aanpak van (dreigende) financiële problemen door bijvoorbeeld hoge energie prijzen werkt. Foto: WH

Pilot vroegsignalering geslaagd

In zes maanden tijd zijn 118 huishoudens geholpen

DIDAM – De afgelopen zes maanden heeft gemeente Montferland een pilot gedaan over ‘vroegsignalering van schulden’. Uit de evaluatie blijkt nu dat deze aanpak werkt en daarom gaat de gemeente hier mee verder.

Door Walter Hobelman

Per 1 januari 2021 is de wetswijzing op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) van kracht. Met deze wijziging is vroegsignalering van schulden op basis van signalen door derden een wettelijk taak voor gemeenten geworden. Op basis van signalen van zorgverzekeraars, energiebedrijven, woningverhuurders en drinkwaterbedrijven benaderen gemeenten bewoners met betaalachterstanden proactief om hen hulp aan te bieden.

“Dreigende financiële problemen zorgen voor onrust, gezondheidsklachten en andere vervelende zaken”, vertelt wethouder Ingrid Wolsing.” Als gemeente krijgen wij sinds 2021 signalen van onder andere zorgverzekeraars, de woningstichting en energieleveranciers meldingen als inwoners langer dan een maand hun rekening niet hebben betaald. Wij sturen dan een brief waarin we aanbieden om hulp te zoeken bij de ontstane situatie. Door het gesprek met de betreffende inwoners aan te gaan kunnen we er voor zorgen dat de schulden niet te hoog oplopen.” Uit de evaluatie blijkt dat deze aanpak goed werkt. “We hebben het afgelopen half jaar 118 huishoudens bezocht. Samen met de inwoners hebben we het gehad over de oorzaak en mogelijke oplossingen van de problemen. Het positieve is, dat de overgrote meerderheid graag geholpen wil worden.”

Op deze manier wordt voorkomen dat schulden zich opstapelen en door allerlei bijkomende kosten snel hoog kunnen oplopen. “Door snel in actie te komen is veel ellende te voorkomen”, zegt de wethouder.

“Door snel in actie te komen is veel ellende te voorkomen"

Door de laagdrempelige aanpak (“de brief die we sturen is beslist geen dreigbrief, maar juist een vriendelijke brief met de vraag of er een gesprek kan plaatsvinden om er over te praten”) wordt het voor inwoners makkelijker om hulp te aanvaarden. “Zeker in deze tijd is het beslist geen bijzonderheid als het financieel even niet meer lekker loopt in het huishouden, dat kan iedereen overkomen. Niets doen en maar lijdzaam afwachten waar het schip strand is niet de juiste optie. Door er over te praten blijkt vaak dat er nog wel iets te regelen is. Dat zorgt voor minder stress.”

Door het ‘succes’ van de pilot wordt de aanpak nu “standaard dienstverlening” zoals de wethouder het omschrijft.