V.l.n.r. Boudewijn, Theo en Hubert Welling. Foto: Marlous Velthausz

V.l.n.r. Boudewijn, Theo en Hubert Welling. Foto: Marlous Velthausz

100 jaar Harmonie Volharding Stokkum

familie Welling samen 150 jaar lid

STOKKUM – Op 23 januari 2023 was het precies een eeuw geleden dat muziekvereniging Volharding uit Stokkum werd opgericht. De vereniging wil deze bijzondere gebeurtenis het gehele jaar door vieren met verschillende activiteiten. De start van dit prachtige jubileum is op zondag 29 januari met een jubileumconcert gevolgd door een receptie in het Gildehuis.

door Marlous Velthausz

Het was in 1922 toen op de bruiloft van smid Gerritsen uit Stokkum het idee was ontstaan om een harmonie op te richten. Louis Geurts was de grote initiatiefnemer en hij kreeg zijn vader Willem zover om de nog op te richten harmonie 500 gulden uit te lenen en waar H. Derksen borg voor zou staan. Al snel werd de Volharding officieel opgericht en bestond het ledenaantal direct uit tien personen. Louis Jansen uit ’s-Heerenberg werd aangesteld als dirigent en hij kocht daarnaast ook tien instrumenten. Een klarinet kostte in die tijd 28 gulden en een bas ‘maarliefst’ 68 gulden. Op tweede kerstdag in 1922 werden de instrumenten in café Derksen uitgedeeld.

Op 23 januari 1923 werd de eerste uitvoering in café Derksen gegeven en deze datum werd aangehouden als oprichtingsdatum. Tijdens deze uitvoering werden er twee marsen gespeeld en dat was, gezien in die zeer korte tijd, een opmerkelijke prestatie.

“Wat leuk is in dit jubileumjaar,” vertelt Patricia Nas, secretaris van de vereniging, “dat we ook bijzondere jubilarissen hebben. Het is de familie Welling die samen 150 jaar lid is van de muziekvereniging.” Vader Theo is 70 jaar lid en zijn zonen Boudewijn en Hubert ieder 40 jaar lid. Theo Welling is met zijn hoge leeftijd nog steeds heel actief bezig. Iedere week gaat hij trouw naar de repetitie en daarnaast ziet menigeen hem nog hardlopen op de paden in Stokkum. Theo speelt eerste solo klarinet en loopt elke optocht, zoals tijdens de kermis of carnaval, nog mee. “Mijn vader,” vertelt Theo, “die toen bij de harmonie zat, bracht in 1952 een houten dwarsfluit voor me mee en daar is alles mee begonnen. Martin Jansen senior heeft me in die tijd goed begeleid met muziekspelen en noten lezen. In 1965 heb ik aan een van de grootste evenement meegedaan, een muziekconcours in Berkel en Rodenrijs. We zijn daar met de harmonie gepromoveerd naar de superieur afdeling, dat was prachtig. Dit is de hoogste klasse voor een harmonie”, vertelt hij trots.

In de beginjaren tachtig zijn beide zoons bij de harmonie gegaan. Hubert heeft eerst blokfluitles gehad en daarna wilde hij graag trompet gaan spelen. Hubert: “Omdat bij de harmonie meer behoefte was aan een bariton is het dat instrument uiteindelijk geworden. Ik ben er ook niet meer vanaf gekomen, want het bevalt me prima. Ik heb toen een hele geduldige leraar, Gerrit Klein Hulze, op de muziekschool in ’s-Heerenberg gehad. Daarna heb ik nog les gekregen van de plaatselijke baritonspeler Martin Sluiter.”

Zoon Boudewijn was na een jaar blokfluitles er wel klaar mee en stapte naar de muziekschool om trompetles te gaan volgen. In nog geen jaar tijd had hij het onder de knie en ging toen tegelijk met Robert Wijnands naar de harmonie. Na vijftien jaar trompet gespeeld te hebben bij de harmonie is Boudewijn ook overgestapt naar de bariton. Sinds 2003 is Wijnands nog steeds dirigent van de harmonie.

Harmonie Volharding is verdeeld in een harmonieorkest en een slagwerkgroep. Beiden hebben afzonderlijk hun eigen muziekwerken en oefenen ook apart. Voor buitenoptredens gaan ze bijna altijd gezamenlijk op pad.

Pure nostalgie en herinneringen passeren de revue tijdens het jubileumconcert op 29 januari.

Het jubileumconcert op zondag 29 januari is toegankelijk voor iedereen en begint om 13.00 uur. Tijdens het concert nemen ze u mee op reis door het 100-jarig bestaan van harmonie Volharding. De muziek die gespeeld wordt is een weerspiegeling van de tijdsperiode waarin ze zitten tijdens de reis van 1923 tot nu. Ook zullen er foto’s en films getoond worden uit deze periode. Pure nostalgie en herinneringen zullen de revue passeren. Na het concert is er een open receptie waar u de gelegenheid krijgt om het bestuur en leden te feliciteren.

Voor de inwoners van Stokkum komt er tevens een jubileumboekje uit. Dankzij de supportersvereniging en de sponsoren is dit complete evenement mogelijk gemaakt.

Om alle activiteiten te volgen, bekijk de website: 


volharding-stokkum.nl