Herdenking Didam

vervolg van pagina 1

DIDAM - Zondag 5 januari is commando jan Willemsen - afkomstig uit Didam - herdacht, die tijdens de watersnoodramp in 1953 tijdens een reddingsactie is omgekomen. Jan Willemsen was met een deel van de vierde Commandotroepencompagnie op de kazerne toen ze op 1 februari 1953 gealarmeerd werden. Hij werd ingezet bij Fijnaart en Heijningen, samen met 49 andere commando's. Ze hadden de beschikking over twee stormboten..Ze werden ingezet voor een controle op de Kwartiersedijk en de Oude Heijningsedijk om na te gaan of alle mensen vertrokken waren.

De dijk was behoorlijk aan het afkalven en bovendien onbegaanbaar vanwege de aangespoelde rommel. Halverwege de dijk zagen ze een drietal huizen tussen twee dijkdoorbraken, waar met een wit laken gezwaaid werd. Met een kleine groep zijn de commando’s naar de woningen gegaan, waarbij ze een lijn maakten van aan elkaar geknoopte lakens. Volgens een verslag van de Heemkundige Kring Fijnaart & Heijningen is het dankzij de ongekende inzet van de commando’s dat verschillende families zijn gered uit hun benarde positie. Maar de situatie verslechterde toen de vloed weer opkwam. De druk op de Kwartiersedijk nam weer toe en de dijk begon te bezwijken. De redders en de bewoners kregen nog meer problemen toen er grote golven over de dijk sloegen. De dijk bewoog heen en weer onder de druk van het water. 

Eén van de bewoners zakte weg in de modder en moest de bescherming van zijn vrouw overlaten aan de commando’s. Een andere vrouw had het gat nog niet kunnen oversteken en moest gehaald worden door de commando’s. De soldaten Karsemakers en Willemsen werden hiervoor aangewezen. Het kostte hen veel moeite om de vrouw te bereiken en op de terugweg sjorden en sleurden zij haar door het water. Even raakten zij onder water en even later zag Karsemakers een baret wegdrijven en veronderstelde dat die van zijn commandant was. 

Diezelfde avond kwam Karsemakers de vrouw tegen in gebouw De Schakel, waar de evacués waren ondergebracht en daar zag hij ook zijn commandant. Op dat moment realiseerde hij zich dat het commando Jan Willemsen moest zijn die het leven had gelaten. Later werd bevestigd dat het inderdaad Jan Willemsen uit Didam was, die het leven had verloren aan de Kwartiersedijk. 

Pas op 4 maart, meer dan een maand na zijn vermissing, werd Jan in de omgeving van Fijnaart dood terug gevonden, Hij zat vast met zijn twee gebroken benen in het prikkeldraad. Op 7 maart 1953 hij met militaire eer begraven op de begraafplaats St. Martinus in zijn geboortedorp Didam. Zijn eigen leven opofferen om dat van een medemens te redden, was een daad van grote heldhaftigheid. 

Op l februari 1955 werd in Heijningen het monument onthuld aIs blijvende herinnering aan de Watersnoodramp van 1953. Het kalkstenen beeld toont een man die een vrouw in zijn armen houdt, een duidelijke verwijzing naar commando Jan Willemsen, die een zwangere vrouw redde. In het voetstuk van het beeld staat gebeiteld: Soldaat Johannes Everardus Willemsen, omgekomen bij het reddingswerk”. Zijn ouders, aanwezig bij de onthulling, waren hierover zeer verrast toen zij zagen dat de naam van hun verdronken zoon gebeiteld was in de sokkel van het monument. Het is de enige naam op het monument.

Meer over de commandovereniging:


www.covgelderland.nl