Joyce Bloem: "Mijn droom was een eigen praktijk en een hond die ik kon meenemen." Foto: Karin van der Velden

Joyce Bloem: "Mijn droom was een eigen praktijk en een hond die ik kon meenemen." Foto: Karin van der Velden

Met een goede leefstijl voel je je beter

Didam - Nadat ze bijna vier jaar als huisarts werkte, is Joyce Bloem uit Didam een leefstijlpraktijk begonnen. "Ik zag veel leefstijlgerelateerde ziekten en klachten die je kunt voorkomen en verbeteren door je leefstijl te veranderen. Met mijn kennis als arts en leefstijlcoach wil ik mensen helpen om hun manier van leven aan te passen."

Door Karin van der Velden

Dat diabetes type 2 en een hoog cholesterol veel te maken hebben met je leefstijl weten de meeste mensen wel. Onderzoek laat bijvoorbeeld ook zien dat veel darmziektes daarmee te maken hebben. Joyce vertelt daarover: "In je darmen wordt een geluksstofje aangemaakt, maar liefst 90% van de aanmaak van serotonine gebeurt in je darmen. De gezondheid van je darmen staat dus in verband met je stemming, zoals depressies en angst. Het is nog meer bewijs dat het belangrijk is om goed voor je darmen te zorgen. Als huisarts was ik vaak bezig met het voorschrijven van medicatie, terwijl ik nog meer naar de leefstijl zou willen kijken. Omdat ik daarvoor te weinig tijd kreeg, heb ik het roer omgegooid en een opleiding leefstijlcoach gevolgd. Mijn kennis als arts komt daarbij van pas. Die kennis houd ik ook op orde, zeker als het gaat om leefstijlgerelateerde ziekten en klachten."

Een goede leefstijl gaat over voeding, beweging, slaap, ontspanning en stress. Roken, gebruik van alcohol en drugs vallen er ook onder. Jocye vindt alle onderdelen even belangrijk. "Veranderen begint met kleine stapjes. Als je je leefstijl radicaal omgooit, geef je het waarschijnlijk na een maand op. 

Waar verlies je energie?
"Mensen staan altijd aan. De rol van de mobiele telefoon en sociale activiteiten is groot. Er zijn zoveel keuzes in het leven mogelijk. Als je niet blij bent met wat je doet, heb je misschien het gevoel dat het aan jezelf ligt. We kijken daarom ook hoe iemand de dag invult. Waar verlies je energie en waar krijg je energie van? Wat bepaalt jouw gedrag en gewoonten, de vaste patronen die je belemmeren om je leefstijl aan te passen. Waarom heb je altijd gedacht 'Ik ben geen sporter of ik ben een Bourgondiër. Misschien heb je meegekregen dat je altijd bezig moet zijn en niet gewoon stil mag zitten. Waar komt dat vandaan en hoe kun je dat veranderen? Mensen worden er gelukkiger van als ze opstaan met een doel. Als ze dingen doen waar ze energie van krijgen."
Wees niet streng voor jezelf
Sommige mensen hopen op een snelle oplossing, maar die is er vaak niet. Je moet intrinsieke motivatie hebben om je leefstijl te veranderen. Joyce: "Het kan best een uitdaging zijn om voldoende groenten en fruit binnen te krijgen. En welke vorm van bewegen past bij jou? Je moet daarvoor per persoon kijken wat past. Iemand bombarderen met adviezen heeft geen zin. Als je erachter komt waarom iemand aan een patroon vasthoudt, kun je het daarna veranderen. Wees daarbij vooral niet te streng voor jezelf. We zijn mensen in een wereld vol verleidingen."

Practice what you preach
De coaches waar Joyce de opleiding volgde, hebben haar echt geïnspireerd: "Het stoppen als huisarts voelde ook wel als falen. Maar iets kan gewoon niet bij je passen. Ik heb geleerd om niet zo streng voor mezelf te zijn. Meer tijd te nemen voor ontspanning. Als ik naar buiten ging, voelde ik me soms al schuldig. Mijn droom was altijd een eigen praktijk te hebben waar ik de tijd had om te kijken naar de hele mens. Dat je iets bij ze kunt losmaken. Daarnaast wilde ik graag een hond die ik gewoon kan meenemen. Practice what you preach. Dat is wat ik gedaan heb."
www.bloemleefstijlpraktijk.nl